Nieuws 2023

Nieuwsberichten 2023. Een uitgave van de Haagse Tram Vrienden ©,
www.haagstramnieuws.org

Het overnemen van berichten of artikelen is toegestaan mits de bron wordt vermeld.
Laatste update: 23 januari 2023

Foto's ten behoeve van de website Haags Tram Nieuws worden op ons Flickr account geplaatst.

Afvoer H55 en restanten 304

Op donderdag 19 januari 2023 zijn vanaf het terrein van het Haags Openbaar Vervoer Museum zandwagen H55 en de restanten van paardentram 304 afgevoerd voor sloop. Door het samenbrengen van alle museumtram activiteiten op een locatie is er ruimte nodig en moet er gesaneerd worden door het Haags Openbaar Vervoer Museum en de Tramweg Stichting werkgroep Scheveningen. Naast de H55 en 304 zal ook nog pekelwagen H2 verdwijnen. De H2 zal worden gesloopt omdat deze tram niet meer gaat pekelen zoals ooit was bedacht. Bovendien is de H5 er nog, die niet hoeft te worden terug verbouwd naar de 295 nu de Tramweg Stichting druk bezig is met het restaureren van de 294.
Verder wordt ook nog een draaistel afgevoerd van de inmiddels lang geleden gesloopte elektrische locomotief H52 en de kop van de AEC bus is naar het Haags Bus Museum gegaan.
Bron: website Haags Openbaar Vervoer Museum.

Niet op lijn 9, 15 en 16

Vanaf 1 oktober 2022 is onder het gebouw de Resident de spoorbeveiliging in werking getreden. Het gaat hier op de sporen tussen de Kalvermarkt en het Lage Zand. Dit betekent dat over die sporen alleen nog maar Avenio's, Regio Citadissen en GTL's met ARI (automatische rem ingreep) mogen rijden.
Een aantal Avenio's veroorzaakt sindsdien een storing op de seinen bij de Resident en mogen om die reden (tijdelijk) niet op de lijnen 9, 15 en 16 worden ingezet. In de beide cabines van de trams is op het EBS-kastje (Exploitatie Beheer Systeem) van INIT de tekst geplakt: "Niet op lijn 9, 15 en 16". Het gaat hier om onder andere de 5004 en 5060.