TRAMJOURNAAL

Jaargang 15, no. 92,
september 2000.

Een uitgave van de Haagse Tramvrienden,
www.haagstramnieuws.org



Infrastructuur

CS laag / Bosbrug:
In de Rijnstraat is op 21 augustus een groot deel van spoor 4 gelegd. Acht dagen later zijn de ontbrekende stukken van spoor 4 gelegd.
Per 4 september zijn de halte en spoor 2 bij CS-laag in gebruik genomen. Lijn 1 en 9 richting Scheveningen halteren nu op spoor 1, lijn 16 richting Moerwijk op spoor 2.
De eerste sporen van het nieuwe tramtracé langs de Koningskade zijn op 28 augustus gelegd. Ook de herinrichting van het kruispunt Bezuidenhoutseweg / Herengracht / Koningskade begint al aardig vorm te krijgen.

In de nacht van 22 op 23 september zijn de wissels bij de Bosbrug en het Korte Voorhout voor de lijnen 1, 9 (linksaf Centraal Station, rechtsaf Korte Voorhout) en lijn 12/16 (rechtdoor Centraal Station, linksaf Koninginnegracht) vervangen. Vanwege het uitlopen van de werkzaamheden reden de lijnen 1 en 9 op zaterdagochtend 23 september van begin dienst tot 07.09u om via lijn 8 naar het centrum. Lijn 12/16 reden tot 09.10u om via de Schedeldoekshaven - Spui - Buitenhof - Grote Kerk. Voor het proefrijden werd een dienstwagen van lijn 16 gebruikt.
In de nacht van 23 op 24 september zijn de verbindingsbogen gelegd tussen het Korte Voorhout en de Koninginnegracht en de oude sporen van de Bosbrug naar de Koningskade verwijderd. Vervolgens ging men overdag verder met de aansluiting van de nieuwe sporen langs de Koekamp (Koningstunnel). Vroeger lagen de wissels voor de lijnen 1, 9 en 12/16 midden op de Bosbrug. Bij het handmatig om moeten leggen van het wissel konden er gevaarlijke situaties ontstaan, omdat de tram midden op de weg stond. Nu is gekozen om de wissels zo'n 20 meter terug, langs de inrit van de Koningstunnel, te leggen waardoor de sporen een stuk naast elkaar liggen en pas op de Bosbrug splitsen. Een vergelijkbare sporensituatie is ook te vinden in Amsterdam op het Rokin ter hoogte van het Muntplein.

Voor de lijnvoering hadden de werkzaamheden uiteraard consequenties. De lijnen 1 en 9 reden komende vanaf Scheveningen Noorderstrand de volgende route:
Koninginnegracht - rechtsaf Korte Voorhout - Tournooiveld - Lange Vijverberg - linksaf Buitenhof - Hofweg - Spui - linksaf Kalvermarkt - Resident - Schedeldoekshaven (hulphalte nabij Rijnstraat) - rechtsaf Lekstraat - rechtsaf Merwedestraat - rechtsaf Weteringkade - Rijswijkseplein. In de richting van Scheveningen werd deze route in omgekeerde volgorde gereden. Daar de nachtelijke werkzaamheden waren uitgelopen reden de lijnen 1 en 9 op zondagochtend 24 september vanaf begin dienst tot 10.35u via lijn 8 naar het Buitenhof en pendelde bus 160. Nadat de 3041 had proefgereden konden de lijnen 1 en 9 de oorspronkelijke omleidingsroute gaan rijden via de verbindingsbogen. De 3018 van lijn 1 was de eerste diensttram richting Scheveningen, de 3021 eveneens lijn 1 was de eerste diensttram richting centrum.
Lijn 12 reed komende vanuit Duindorp de volgende route: Lekstraat - linksaf Schedeldoekshaven (hulphalte) - rechtsaf naar Resident - Kalvermarkt - rechtsaf Spui - Hofweg - linksaf Buitenhof - Gravenstraat - rondje Grote Kerk (12 werd hier 16) - Gravenstraat - Buitenhof - rechtsaf Hofweg - Spui - verder eigen route naar Moerwijk.
Lijn 16 reed komende vanuit Moerwijk de volgende route: Spui - rechtsaf Kalvermarkt - Resident - Schedeldoekshaven (hulphalte, 16 wordt hier 12) - rechtsaf Lekstraat.
De laatste drie wagens van 1K reden tot de halte Bosbrug en rukten vanaf hier via het Korte Voorhout, Tournooiveld, Lange Vijverberg en de route van lijn 8 in naar de remise Scheveningen.

Ook de werkzaamheden van 24 september liepen uit. Vanaf aanvang dienst op maandag 25 september tot 06.59u hebben de lijnen 1 en 9 richting Delft en Vrederust omgereden. Om 09.15u werd richting Scheveningen vrij gegeven en mocht ook lijn 12/16 in beide richtingen via de Koningskade. Met de 3035 werd om 06.13u en 08.47u proef gereden.

Rijswijkseplein:
Op de Weteringkade is men op 28 augustus begonnen met de werkzaamheden om de sporen aldaar tussen het Rijswijkseplein en het Spaarneplein (begin van het Schenkviaduct) te verleggen. Dit in het kader van de reconstructie van het Rijswijkseplein.

Grote Marktstraat:
In de nacht van 19/08 op 20/08 is het nieuwe wisselcomplex Spui - Kalvermarkt gelegd. De bogen aan de kant van het Stadhuis (1, 9, 17) zijn vanaf 23.00u uit dienst genomen. Dit betekende dat de lijnen 1 en 9 vanaf die tijd niet meer over de Kalvermarkt konden rijden en werden omgeleid via de Schedeldoekshaven. Lijn 17 reed vanaf 23.00u via de Schedeldoekshaven, CS - laag en de route van lijn 16 naar het Spui om vervolgens weer op de eigen lijnroute te komen.
De bogen aan de kant van Marca (2, 3, 6, 7) zijn vanaf 01.00u uit dienst genomen. Hierdoor konden lijn 3 en lijn 7 komende vanaf Leidschendam vanaf 01.00u niet meer via de Kalvermarkt rijden. Dit betekende dat de laatste twee dienstwagens van genoemde lijnen moesten driehoeken bij de Resident, zoals ook het geval was ten tijde van de tramtunnel perikelen.
Er liggen nu de volgende wissels:
171 - Kalvermarkt linksaf Spui (1, 9 en 17)
172 - Kalvermarkt rechtsaf Spui (2, 3, 6 en 7)
173 - uitrijwissel Kalvermarkt komende vanaf Spui (1, 9 en 17)
174 - uitrijwissel Kalvermarkt komende vanaf Spui (2, 3, 6 en 7)

Aan het einde van week 35 zijn de sporen tussen de Hema en de Bijenkorf gelegd.
Op het Spui rijden de auto's ter hoogte van de Kalvermarkt met ingang van 19 september weer over de normale rijbaan. Dit impliceert dat binnenkort de sporen op het Spui opengebroken gaan worden. Hierna kan het kruisstuk worden gelegd waardoor de sporen in de Grote Markstraat aan de kant van het Spui aangesloten kunnen worden op het tramnet.

Lijn 15:
Per 8 september 2000 zijn de haltes aan het Lorentzplein voor de lijnen 16 en 17 in beide richtingen tijdelijk opgeheven vanwege de reconstructie van het plein en het leggen van de wissels ten behoeve van raillijn 15. Op de Gouveneurlaan zijn noodhaltes geplaatst. In de nachten van 29/9 op 30/9 en 30/9 op 1/10 zullen de sporen bij het Lorentzplein worden vervangen. Hierbij worden tevens de wissels voor de afbuigingen naar raillijn 15 gelegd.

Camera's in tram
Uit de Posthoorn van donderdag 24 augustus 2000 vernamen wij dat er binnenkort een tram wordt voorzien van 8 camera's. Vijf camera's gaan de in- en uitstapbewegingen vastleggen. De overige drie zullen voor algemeen toezicht worden gebruikt. De opgenomen beelden kunnen achteraf worden bekeken. De tram zal in eerste instantie gaan rijden op de lijnen 1, 8 en 9 en later op alle lijnen.

Meettram 1315
In week 35 is de 1315 in de werkplaats gelicht voor het vervangen van de wielen en primaire vering en het inbouwen van snelheidsmeting.

Proef met speciale instaptegels
Met ingang van 19 september wordt op de halteperrons van de haltes Valkenbosplein (lijn 3) en Hoefkade (lijn 11 en 12) een proef gehouden met gemerkte tegels ter hoogte van de derde deur van de tram. Om de passagiers te wijzen op de in de tram aanwezige bagageruimte, liggen op voornoemde haltes twee tegels met daarop in het geel een pictogram van een koffer en een kinderwagen.

Tram(s) uit Hannover
Om ervaring in het kader van RandstadRail op te doen met Light Rail materieel heeft de HTM een tweerichting tram van het Hannoverse vervoersbedrijf Üstra (Duitsland) over laten komen.
Op donderdag 31 augustus 2000 vertrok om 22.00u de 6021 per vrachtwagen in de richting van Den-Haag. De nacht van donderdag op vrijdag heeft de tram in Oldenzaal doorgebracht. In de nacht van 1 op 2 september arriveerde om 02.12u het transport via de Lozerlaan en de Laan van Meerdervoort aan het De Savornin Lohmanplein. Nadat de tram was afgeladen (02.45u) sleepte de Unimog de 6021 aan de A-kant achteruit de keerlus in (03.47u) om te zien of de tram qua profiel zou passen. Dit lukte tot halverwege de lus. De Unimog ging naar de andere kant (B-kant) en de tram werd om 04.17u met lage snelheid weggesleept naar de werkplaats alwaar men om 04.47u arriveerde bij de het Lijsterbesplein. Een half uur later stond de 6021 op put 32. De wagen heeft op beide koppen een verschillend nummer, te weten 6021a en 6021b. De 6021 staat momenteel met de B-kant in de rijrichting van de Haagse GTL's. De 3119 reed mee als 'begeleidende' tram.

In de avond van 12 september 2000 zijn de eerste meet- / test- / proefritten gereden met de 6021. Vanuit de Lijsterbesstraat is een aantal keren op een neer gereden totaan het De Savornin Lohmanplein. Omdat de wagen nog niet via het voormalige eindpunt van lijn 3 kan keren werd over één spoor heen en weer gereden. Dit kan precies tussen twee dienstwagens van lijn 3 door. Bij het Lijsterbesplein stond iemand om eventuele door rijdende lijnen 3 tegen te houden.
Om te kijken of de 6021 op bepaalde trajecten geschikt is zullen er nachtelijke proefritten plaatsvinden met een profielmeetwagen. Op het achterterrein van de remise Zichtenburg staat een profielmeetwagen (zie foto), bestaande uit vier (PCC) sloopdraaistellen welke twee aan twee verbonden zijn door een stalen bint. Deze constructie heeft gefungeerd als profielmeetwagen voor RET metrostellen en zal nu geschikt worden gemaakt om te kijken waar de 6021 problemen heeft met het profiel.
Op een onderdeel van de site van Light Rail Atlas vernamen wij op 3 september 2000 het volgende:
Trams uit Hannover voor Houten.
In januari 2001 zal de NS een pendeldienst gaan exploiteren met tweedehands trams uit Hannover op het traject Houten-Zuid (Castellum) - Houten-Centrum. De trams worden gehuurd van de HTM, die op haar beurt deze trams leased van de Üstra, het vervoerbedrijf van Hannover. De trams worden aangepast, ondermeer om met hun 600 volt tractie te kunnen rijden onder de 1500 volt spanning van de NS. De shuttle-tramdienst zal circa 5 jaar moeten dienen. Pas dan is het viersporige traject ter plekke gereed. De HTM overweegt nog meer trams uit Hannover te laten overkomen; niet alleen om het plaatstelijke materieeltekort op te vangen, maar ook om andere Light Rail-diensten te kunnen rijden. Een mogelijk voorbeeld daarvan is de geplande experimentele Light Rail-exploitatie op het spoortraject Amsterdam - Haarlem - Zandvoort.

Uit HTM journaal nr. 48 van 6 september 2000. Dit journaal is tevens als persbericht verzonden.
HTM beproeft tram uit Hannover
HTM gaat dezer dagen proefrijden met een tram uit Hannover. De proeven worden gedaan in opdracht van NS Reizigers, die deze tram wellicht gaat inzetten op een nieuw light railtraject in Houten, te weten Houten - Houten Castellum.
De tram is afkomstig van het Duitse openbaar vervoerbedrijf Üstra uit Hannover en is gebouwd door de Duitse bedrijven DÜWAG en Siemens. Dit type - de TW 6000 - heeft twee geledingen en valt op doordat de wagen in twee richtingen kan worden gebruikt en aan twee zijden (5) instapdeuren heeft. De lengte is 27 meter en de tram kan 195 passagiers vervoeren. HTM maakt dit voertuig voor NS reizigers geschikt en verzorgt ook het onderhoud van de tram.

Algemene info:
De 6021 komt uit een serie, waarvan er in totaal 260 in Hannover aanwezig waren. De eerste tram uit deze serie werd afgeleverd in 1974 (6001) en de 6002 tot en met 6041 werden in 1975 afgeleverd. De 6001 tot en met de 6100 werden gebouwd door DÜWAG, daarna deed LHB in Salzgitter de resterende 160 (vanaf 1978).
De tram is 25 meter lang, 2,40 meter breed en kostte destijds 3 miljoen DM. Gelet op de hoogte van de tram is instappen vanaf het wegdek mogelijk, via klaptreden. De instaphoogte is dan 26 cm.
(met dank aan K. Pronk, die wat info uit het tijdschrift Blickpunkt Straßenbahn heeft verzameld.)

Overzicht midlife
De onderstaande 3000'en hebben inmiddels een midlife beurt ondergaan:
3001, 3002, 3003, 3004, 3005, 3006, 3007, 3008, 3009, 3010,
3011, 3012, 3013, 3014, 3015, 3017, 3018,
3022, 3023, 3025, 3026, 3027, 3028, 3029, 3030,
3032, 3033, 3034, 3037, 3038, 3039,
3041, 3042, 3043, 3044, 3046, 3047,
3053, 3054, 3055, 3057, 3058,
3060, 3061, 3062, 3065, 3066, 3068, 3069, 3070,
3071, 3072, 3073, 3075, 3076, 3077, 3079,
3083, 3086, 3087, 3088, 3089,
3092, 3093, 3095, 3096, 3100.

In behandeling zijn: 3031, 3080 (aug 2000)

Schilderbeurten
De onderstaande GTL's hebben in 2000 een algehele schilderbeurt gehad. De trams die bij een midlifebeurt zijn geschilderd, worden hier niet vermeld:
3097 (feb); 3104, 3125 (mrt); 3107 alleen instapkant ivm graffiti (juni); 3016 blinde zijde beschilderd als thematram (aug); 3022 (sep);

NIEUWS OP DATUM


Woensdag 16 augustus 2000
11.49u - 12.09u; De 3039 van lijn 9 kreeg op de Koninginnegracht nabij de Nieuwe Uitleg, rijdende in de richting van Vrederust, een aanrijding met een fietser. De lijnen 1 en 9 richting CS zijn vanaf Scheveningen omgeleid via lijn 8 en de Lange Vijverberg. Gependeld is door bussen 671(!) en 672(!).

16.06-16.44u; De 3147 van lijn 1 kreeg in de richting van Delft Tanthof een aanrijding bij de Binnenwatersloot. Lijn 1 werd ingekort tot de keerdriehoek 's-Gravenmade. Als pendelbus reed de 811.

Donderdag 17 augustus 2000
09.26-10.50u; Vanwege een stroomstoring in Delft is lijn 1 in eerste instantie ingekort tot de keerdriehoek 's-Gravenmade. Later werd lijn 1 ingekort tot de keerdriehoek Krakeelpolderweg. Als pendelbussen reden de 148, 671, 672, 673, 674 en 675.

Vrijdag 18 augustus 2000
12.10u - 13.10u; In verband met een bommelding bij het Hildebrandplein is lijn 16 tijdelijk uitgeweken naar de keerdriehoek Plaspoelpolder (Volmerlaan ; lijn 17).

In de werkplaats is 's-middags de 3016 gepresenteerd. De blinde zijde van de tram is volledig beschilderd als thematram. De tram maakt reclame voor Molenwijk Makelaars. De kop, kont en instapzijde van de tram zijn gewoon in het rood/beige kleurenschema geschilderd. De instapzijde van de tram is bewust niet geschilderd omdat het openen en dichtgaan van de deuren het beeld van de reclame zou verstoren (aldus de ontwerper).

Maandag 21 augustus 2000
Om 13.45u is de 3072 ontspoord op het remiseterrein van Scheveningen (wissel naar put 18). De 3072 is door de noodploeg herspoord. Naar aanleiding van deze ontsporing is voor railvoertuigen een snelheidsbeperking op dit complex van kracht geworden.

Om 18.17 uur had de 3048 van lijn 8 op de kruising Melis Stokelaan / Loevesteinlaan rijdende richting Scheveningen Noorderstrand een aanrijding met een snorfietster. De lijnen 8 en 9 hebben gedriehoekt aan de keerdriehoek Zuiderpark. De wagens aan het eindpunt Vrederust hebben gereden via de Dedemsvaartweg naar remise Zichtenburg om aldaar te keren richting stad. Door het snelle vrijgeven van de kruising zijn deze trams weer via de Dedemsvaartweg terug naar de Melis Stokelaan gereden. Het einde van de stremming was om 18.44u.

Dinsdag 22 augustus 2000
16.05u - 16.46u; Op het Westeinde te Voorburg is een spandraard van de bovenleiding gebroken. Lijn 10 is uitgeweken naar 's-Gravenmade (o.a. 3084 en 3082). De passagiers op het tramloze gedeelte werden met buslijn 23 vervoerd.

Donderdag 24 augustus 2000
16.09u - 17.40u; De 3114 van lijn 3 kreeg bij het Prins Hendrikplein richting Leidsenhage een aanrijding met voetganger. Lijn 3 is vanaf de Waldeck Pyrmontkade richting Leidsenhage omgeleid via lijn 10. Als pendelbus reed de 154.

Vrijdag 25 augustus 2000
Op het achterterrein van de remise Zichtenburg zijn de wagenbakken van de voormalige pekelwagens H1 en H7 door middel van de snijbrander gesloopt. De onderstellen en de veren zijn achtergebleven, die inmiddels naar de Tramweg Stichting en de museumlijn Hoorn - Medemblik zijn getransporteerd. Om 16.20u zijn de restanten van de pekelwagens met een vrachtauto afgevoerd.
De onderstaande foto's zijn gemaakt door J. Hulscher. Klik op deze foto's voor een groter formaat.
De platte wagens H31 en H32 (beiden genummerd H31) zijn, na geruime tijd op het achterterrein van de remise Scheveningen te hebben verbleven, weer aanwezig op het achterterrein van de remise Zichtenburg.

Rond 17.00u is de uitrukkende 3133 van lijn 7 ontspoord met het derde draaistel op spoor 18 van het remiseterrein Scheveningen. De tram kwam tegen een bovenleidingsmast tot stilstand. Enig plaatwerk en de C/B-bak geleding aan de instapkant liepen hierbij lichte schade op. De 3133 is door de noodploeg herspoord. Om 18.50u werd de 3133 weer op put 18 gereden.

Zondag 27 augustus 2000
14.39u - 15.19u; Door een particuliere aanrijding met letsel stond de 3094 van lijn 6K gestremd bij de halte Nunspeetlaan. Enkele wagens van lijn 6K hebben omgereden.

Na afloop van het in de Schilderswijk gehouden culturele festijn "Haschiba" was het een enorme drukte op de Oranjelaan. Een aantal wagens van lijn 11 zijn komende vanaf het Hollands Spoor omgeleid via het Zieken - Spui - Schedeldoekshaven - Lekstraat - route lijn 12 naar het Hollands Spoor.

Maandag 28 augustus 2000
11.19u - 11.57u; Vanwege een aanrijding hing op de Meppelweg een lantaarnpaal tegen de bovenleiding aan. Lijn 6 werd ingekort tot het Castricumplein. Gependeld is door de 'zontomaten' 492 en 495.

Donderdag 31 augustus 2000
Rond het middaguur is aan het voormalige eindpunt Station Laan van Nieuw Oost Indië geoefend door de brandweer met de 3016 om de tram met behulp van hydraulische kussens te vijzelen. Tijdens het oefenen ging het om 12.10u mis en kwam de tram met het eerste draaistel naast de rails te staan. De kraan van de brandweer heeft de 3016 vervolgens om 13.10u weer herspoord. Omdat tijdens het hersporen met de kraan de spannig van de bovenleiding was gehaald, heeft lijn 3 tussen 12.29u en 13.14u via lijn 7 omgereden.

Zaterdag 2 september 2000
In verband met de jaarlijks terugkerende Uit-markt en de daarbij behorende afsluiting van het Spui tussen de Kalvermarkt en de Schedeldoekshaven hebben de tramlijnen 1, 8, 9, 10, 16, 17 omgereden vanaf 19.00u tot einde dienst.
- Lijn 1 en 9 reden via de Schedeldoekshaven.
- Lijn 8, 10 en 16 reden via de Schedeldoekshaven, Muzenstraat, Kalvermarkt.
- Lijn 17 reed via de Schedeldoekshaven, Rijnstraat, Koningskade, Bosbrug, totaan de keerdriehoek Tournooiveld alwaar gedriehoekt werd.

Zondag 3 september 2000
3063 Ook vandaag reden de tramlijnen die het Spui berijden om in verband met de Uit-markt. Echter door de antiekmarkt aan het Lange Voorhout werd om 09.15u besloten om lijn 17 niet meer te laten driehoeken aan het Tournooiveld. Lijn 17 werd dus verder doorgestuurd via de route van lijn 16 om vervolgens via de Kalvermarkt de keerlus CS-hoog te bereiken. Rond 21.00u werd het Spui weer vrijgegeven voor het tram- en busverkeer.

De 3134, die voorzien is van totaalreclame voor Randstad, was afgehuurd om een besloten gezelschap te vervoeren. De tram was aan de kop en aan beide kanten van de A-bak voorzien van de tekst "Beelenexpress". De 3134 heeft hier nog ruim een week in de passagiersdienst mee rond gereden.

Vanaf 12.30u reed de 3070, die het Appeltheater promoot, een drietal ritten door de stad. In de tram voerde het theatergezelschap 'de Appel' een stukje op. Zelfs de trambestuurder had een kostuum aan en belangstellenden konden gratis mee. Vanaf het Spui (tegenover Hulshof) stond een haltebord van de 'Appel'. Vanhier werd vertrokken voor een ritje via de Schedeldoekshaven, Rijnstraat, Koningskade, route lijn 16, Vijverdam, Buitenhof, Gravenstraat, rondje Grote Kerk en via de route van lijn 10 terug naar het Spui. Aan de halte Tournooiveld werd een kleine scene buiten de tram gespeeld. Na afloop rukte de 3070 in naar de werkplaats. Het ligt in de bedoeling dat de 'Appel'tram een jaar blijft rijden.

14.47u - 15.33u; Op het remiseterrein Scheveningen (spoor 18) is de uitrukkende 3099 van lijn 7 ontspoord met het derde draaistel. De tram werd door de noodploeg vanaf de hulpcontroller weer herspoord.

Maandag 4 september 2000
Rond 11.15u kreeg de 3088 van lijn 17 richting het Wateringse Veld een aanrijding met een bestelbusje op de Kalvermarkt ter hoogte van het doorsteekje Korte Houtstraat. De tweede deur van de voorste instappartij raakte hierbij ontzet. Vanaf het Wateringse Veld werd een vervangende tram ingezet.

Vrijdag 8 september 2000
In de loop van de middag is de 1302 (partytram P1) in de richting van het Centraal Station in de omgeving van de Bosbrug defect geraakt. De tram is vervolgens opgeduwd door een GTL naar de Schedeldoekshaven. Vanhier heeft de 1304 de 1302 weggesleept. De passagiers zijn overgestapt op de 1210.

Zaterdag 9 september 2000
Op de jaarlijkse Monumentendag werden vanuit het HOVM weer rondritten gehouden met de 57, 215, 265, 1022, 1165 en 1210. De 215 maakt 's-morgens nog een proefrit vanuit het museum naar het Rijswijkseplein en weer terug en verving later de 1165.Ook het NZH tramstel A327+B37 (Tramweg Stichting) reed een rit over het tramnet.

Zondag 10 september 2000
Vanwege een particuliere aanrijding bij de Wouwermanstraat konden de museumtrams 215 en 265 bij terugkomst van hun eerste rit bij het HOVM niet het remiseterrein op. Beide wagens hebben aan de Delftselaan gedriehoekt om weer terug te keren naar de halte Wouwermanstraat (richting Hollands Spoor) alwaar de passagiers voor de tweede rit konden instappen.

Maandag 18 september 2000
Om 09.23u had de 3022 van lijn 3 bij het Beethovenplantsoen een aanrijding met een bus van Connexxion. Van de 3022 sneuvelde een spiegel en een ruit.

16.14u - 18.14u; De 3001 van lijn 1 krijgt richting Scheveningen op de kruising Schedeldoekshaven / Zwarteweg een aanrijding met een bromfietser. Lijn 1 en 9 zijn in beide richtingen omgeleid via de Lekstraat - Weteringkade. Om 17.00u rukte de 3001 in en werden de sporen richting Scheveningen vrij gegeven.

Dinsdag 19 september 2000
In verband met Prinsjesdag zijn tussen ca. 11.00u en 14.45u de volgende maatregelen voor de tramlijnen genomen:
- Tram 2, 3, 6 en 10 reden tussen 13.00u en ca. 15.00u hun normale route. Bij de afzettingen werd de tram erdoor gelaten en mocht met zeer matige snelheid door het gebied rijden.
- Tram 7 reed vanaf het Spui - Buitenhof - via de route van lijn 10 naar Statenkwartier.

- Tram 8 reed vanaf Scheveningen via lijn 1/9 naar CS - Schedeldoekshaven - Kalvermarkt - Spui - eigen route. Tussen Plein 1813 en Scheveningen reden drie pendeltrams (3012, 3049 en 3064)
- Tram 12/16 reden om via de Schedeldoekshaven en de Kalvermarkt.

Zaterdag 23 september 2000
Om 07.49u heeft de 3047 van lijn 1 in de Rijnstraat richting Delft Tanthof zijn eerste stroomafnemer verspeeld. Als gevolg hiervan zijn de lijnen 1, 9 tot 08.21u omgeleid. Lijn 12 en 16 reden al om vanwege het uitlopen van de werkzaamheden bij de Bosbrug.

Vanuit het HOVM werd de jaarlijkse traditionele avondrit gereden. Met de 215+780, 57 en 1022 werd de volgende rit gereden. Via de route van lijn 12, CS- laag, lijn 16, rechtsaf Buitenhof, lijn 3 werd het voormalige eindpunt Bohemen (De Savornin Lohmanplein) bereikt alwaar de eerste fotostop werd gehouden. Vervolgens reed men via lijn 3, rechtsaf lijn 11, rechtsaf Delftselaan, lijn 6 naar De Uithof voor de tweede fotostop. Voor de derde fotostop ging men via lijn 6, rechtsaf Dedemsvaartweg, rechtsaf lijn 9 naar Vrederust. Om de passagiers de gelegenheid te geven om bij de NS stations uit te stappen werd via lijn 8 - station HS - lijn 16 - station CS - Schedeldoekshaven - lijn 8 - Oranjelaan - station HS terug gereden naar het HOVM.
De 1302 reed mee om de mensen tijdens de fotostop van koffie te kunnen voorzien. Ook een museumbus van het Haags Bus Museum reed mee tijdens de rit, zodat de mensen de museumtrams vanuit de bus konden bekijken.

Maandag 25 september 2000
Rond 11.50u verspoorde de 3118 van lijn 1 richting Scheveningen Noorderstrand op wissel 178 (Spui, rechtsaf naar de Kalvermarkt). Het eerste draaistel stond op het spoor richting Spuistraat, het tweede draaistel op het spoor richting Kalvermarkt. Tijdens het achteruit rijden (13.02u) door de noodploeg ontspoorde het eerste draaistel, maar na enkele ogenblikken stond dit draaistel, toen de tram verder achteruit reed, weer in de rails. Vervolgens werd er met de 3118 een aantal malen proef gereden. De lijnen 1 en 9 reden in beide richtingen om via de Schedeldoekshaven. De 3006 van lijn 1 richting Delft, die per abuis op de Kalvermarkt was beland, werd via de Grote Kerk gestuurd. De lijnen 8, 10 en 16 richting Spuistraat werden om het stadhuis heen geleid. Lijn 17 reed komende vanaf de Bierkade de omleidingsroute, zoals die ten tijde van de tramtunnelperikelen van kracht was. Om 13.42u konden de lijnen 1 en 9 richting Delft en Vrederust weer de normale route. Een half uur later was alles vrij.


Het overnemen van berichten of artikelen is toegestaan mits de bron wordt vermeld.
Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsarchief.