TRAMJOURNAAL

Jaargang 21, no. 166,
november 2006.
Een uitgave van de Haagse Tram Vrienden ©,
www.haagstramnieuws.org


RandstadRail

Centraal Station
Vanwege de ontsporingen van de 3072/6 (12-8-2006), 4024/4 (3-11-2006) en 4002/4 (4-11-2006) is besloten om spoor A tijdelijk buiten dienst te stellen voor een nader sporenonderzoek. Op zaterdagmiddag 4 november 2006 worden ter hoogte van de beide trappen bij (nood)perron A houten vlonders gemaakt over het spoor zodat het eilandperron van spoor B bereikt kan worden. Vanaf zondag 5 november 2006, aanvang dienst, rijden de lijnen 2, 4 en 6, die vanuit de richting Ternoot komen via spoor B.
In de vroege uurtjes van donderdag 16 november 2006 rijden de 3063 en 3097 een proef via perron A en perron C. Vanaf aanvang dienst kunnen de lijnen 2, 4 en 6 (komende vanaf Ternoot) via spoor A rijden.

Werkzaamheden Loosduinen
Aan het einde van de Pisuissestraat is voorbij het overloopwissel tussen de sporen een middenhalte aangelegd. Aan het einde van de halte komen de sporen weer samen waarna via een bocht een opstelspoor voor het postkantoor op het Arnold Spoelplein wordt bereikt. Het wissel ligt op het Arnold Spoelplein.
Eind november zijn alle sporen gelegd en is de bovenleiding in de Aaltje Noordewierstraat en de helft van de Beethovenlaan opgehangen. De voormalige haltes Mozartlaan en Beethovenlaan worden gecombineerd tot een nieuwe halte in de Aaltje Noordewierstraat.

Materieel
In november 2006 zijn de volgende trams bij remise Zichtenburg afgeleverd: 4033 (2), 4034 (8), 4035 (14), 4036 (21), 4037 (23), 4038 (30). Vanwege het tijdelijk stilleggen van de exploitatie van RandstadRail is de stallingsruimte voor deze voertuigen bij remise Zichtenburg vol. De 4038 wordt na het afladen buiten gestald.

Eind november signaleren we diverse trams (o.a. 4001, 4004, 4009, 4013, 4022, 4029, 4032, 4033) die aan beide zijden op de C-bak ter hoogte van de geledingen voorzien zijn van extra wagennummers.

Proefritten
Vanaf zondag 19 november 2006 wordt het proefbedrijf voor het nog door lijn 3 te berijden traject tussen Seghwaert en Centrum West (Krakeling) weer opgestart.
In week 47 wordt een aantal nachtelijke proefritten gehouden tussen de Noord West Buitensingel en Bohemen.

Erasmuslijn
Vanaf zaterdagmiddag 12 november 2006 rijden de metro's van de RET de volledige route met passagiers tussen Den Haag CS en Rotterdam Hofplein. In de ochtenduren worden op diverse haltes langs deze lijn openingshandelingen verricht.

Zondag 29 oktober 2006, zomaar een dagje Haagse tram?
Een bijdrage van Wil Leebeek en Frans Wellner.
Allerminst "zomaar" een dag. Het zou immers de dag zijn waarop het publiek de naam RandstadRail werkelijkheid zag worden. De dag waarop iedereen kon kennismaken met de nieuwe lijn RR4, van Zoetermeer Oosterheem (Javalaan) naar de Monstersestraat in Den Haag.
Het plan was om met de eerst vertrekkende Citadis vanuit Zoetermeer naar Den Haag te rijden. Om vooral die eerste wagen niet te missen, stonden we al om 07:24 uur op het perron van de halte Seghwaert. De eerste wagen werd om 07:42 uur verwacht (zondagsdienst, vertrek Javalaan om 07:37 uur), zo hadden wij op internet uitgedokterd. Maar net op de halte aangekomen kwam de 4030 al aanrijden, op korte afstand al gevolgd door de 4022. Heel vreemd in onze ogen. Het was een teleurstelling toen later bleek dat alle diensten op RR4 werden gereden als op werkdagen.
Ons plan was om de nummers van alle tramwagens op alle lijnen te noteren. Iets waar wel wat voorbereiding aan vooraf moet gaan, in verband met de steeds wisselende tijden van inzet van materieel. Gelukkig was dit van te voren goed voorbereid.

Omstreeks 08:00 uur stapten we uit aan de halte Monstersestraat. Met een grote regelmaat vertrokken en arriveerden de fraaie wagens bij dit eindpunt. Een enkele keer passeerde een GTL op de lijnen 2 en 11. De laatste rijdt in de vroegte nog met een 20-minuten dienst. Soms werd het spoor van lijn 11 richting station HS geblokkeerd door de aanwezigheid van vier of vijf RR-wagens. Een enkele keer gaf dit oponthoud voor een GTL op lijn 11. Deze wagen moest hierdoor voor de kruising wachten totdat de RR-wagen vertrok, voordat het verder zijn rit kon vervolgen.
Op deze dag werden 20 Citadis-stellen ingezet. Toch ontstonden regelmatig de nodige vertragingen. Soms wisselden de wagens onderling van dienst aan de eindpunten. Over het algemeen werd redelijk volgens omloopvolgorde gereden. De tramtunnel onder de Grote Marktstraat bleek nog wel eens een bottleneck, omdat hier ook de lijnen 2 en 6 aanwezig waren. De vertragingen op RR4 werkte af en toe ook door op de twee tramlijnen.

De eerste wagen die vanuit Oosterheem naar de Monstersestraat reed, was de 4021.
Door een defect ging de 4012 buiten dienst en werd vervangen door de 4017. Op verschillende stations waren nog geen stempelautomaten aanwezig. Hierdoor konden heel wat passagiers een dagje gratis meerijden. Het reizigersaanbod op die zondagmorgen was laag, na het middaguur zagen we steeds meer publiek in de Citadissen zitten.
Het noteren van de wagennummers vereist een scherpe blik. De wagennummers op de rijtuigen zijn kleiner dan die op de GTL's en bevinden zich uitsluitend op de koppen. Het zou prettig zijn als ook de middenbakken en wat groter cijfertype zouden hebben. Wie weet komt het daar ooit nog eens van!

De tramlijnen reden volgens de zondagdienstregelingen. Het opnemen van de wagennummers vraagt toch de nodige aandacht. 's Morgens worden wagens ingezet die aan het begin van de middag weer inrukken naar hun remise. En 's middags komen er weer andere wagens de straat op. Sommige van hen maken dan slechts één of twee slagen.
Aan het einde van de middag, als het donker is, wordt het 'sta-werk' op de diverse passeerpunten wel wat vermoeiend. Later in de avond worden dan drie nieuwe diensten ingezet. Maar toen deze laatste wagens in het boekje waren genoteerd, trokken wij voldaan naar huis.
Als 'bijzonderheid' valt tenslotte nog te melden dat de 3143 de gehele dag en de 3042 later in de middag op lijn 3 reden met als lijnfilm '3K'.

Met een redelijke tevredenheid kijken wij op deze dag terug. In de beginfase van de exploitatie van de eerste Haagse RandstadRail-lijn ontstaan altijd wel problemen. Het is duidelijk dat deze aanloopproblemen kinderziektes zijn, het zal niet lang duren voordat deze zijn overwonnen. Voor ons was het een echte tramdag, zij het dat op de zondag minder wagens rijden dan op werkdagen. Het wachten op een volgende wagen duurt dan wel lang.

Aanleg verlenging lijn 16
Na het kappen van de bomen op de Loevesteinlaan zijn nu ook de werkzaamheden gestart aan de kademuur op de Erasmusweg ter hoogte van de Loevesteinlaan. Voor het aanleggen van de bocht vanaf de Erasmusweg naar de Loevesteinlaan moet de kademuur worden verbreed en verstevigd.
Op de Dedemsvaartweg zijn in week 46 bovenleidingmasten geplaatst.
Eind november 2006 begint de aanleg van de sporen langs de Middenweg en de toekomstige keerlus bij de Dorpskade in Wateringen. Het werk begint bij de keerlus en het traject tussen het Parijsplein en de keerlus wordt eveneens geschikt gemaakt voor spooraanleg.

Nieuws uit de werkplaats
Vanaf 1 december 2006 is de afdeling Railmaterieel over gegaan naar de nieuwe werkplaats bij remise Zichtenburg.

NIEUWS OP DATUMWoensdag 1 november 2006
Vanwege een seinstoring bij het Forepark komt het tramverkeer van lijn 4 in de ochtenduren tijdelijk stil te liggen. Tegen het einde van de ochtend zijn de problemen verholpen en komt het tramverkeer van lijn 4 weer op gang. Na de avondspits vindt er een seinstoring bij Ternoot plaats. Lijn 4 wordt tijdelijk ingekort tot aan station Laan van NOI.

Vrijdag 3 november 2006
Rond de klok van 17:30u ontspoort de 4024/4 net na het vertrek van de halte CS, rijdend richting Monstersestraat, met het derde draaistel. De tram staat grotendeels onder het ministerie van VROM. De lijnen 2 en 6 rijden niet verder dan de Brouwersgracht en rijden vervolgens bovenlangs via het centrum naar CS laag. Vandaar weer terug richting Buitenhof en de Brouwersgracht. Aan de andere kant pendelt een aantal trams van lijn 6 tussen het Stuyvesantplein en Leidschendam Noord. RR 4 rijdt tussen Oosterheem en station Laan van NOI.
Als pendelbussen zijn de 906/2 en 910/6 ingezet en tussen de Grote Markt en Oostinje pendelt RandstadRail koppelstel 4020+4006. Dit koppelstel is later op de avond ontkoppeld. De losse 4020 heeft daarna nog een aantal pendelritten gemaakt.
Gelet op de locatie van de ontsporing kan de tram niet met behulp van een kraanwagen worden herspoord. Nadat het draaistel door de noodploeg rond de klok van 22:00u weer in de rails is gezet rukt de 4024 (vooraf gegaan door de losse 4006) rond 23:30u op eigen kracht in waarna het tramverkeer van lijn 2, 6 en RR 4 weer via de tunnel en CS hoog kan worden geleid.

Zaterdag 4 november 2006
Rond de klok van 08:00u ontspoort de 4002/4 net na het vertrek van de halte CS, rijdend richting Monstersestraat, met het laatste draaistel. De tram staat voor de helft onder het ministerie van VROM.
De lijnen 2 en 6 rijden niet verder dan de Brouwersgracht en rijden vervolgens bovenlangs via het centrum naar CS laag. Vandaar weer terug richting Buitenhof en de Brouwersgracht. Aan de andere kant pendelt een aantal trams van lijn 6 tussen het Stuyvesantplein en Leidschendam Noord. RR 4 rijdt tussen Oosterheem en station Laan van NOI.
Als pendelbussen voor het tramloze gedeelte van lijn 2 en de overstap voor de passagiers naar lijn 6 aan de Leidschendamse kant zijn de 163, 196, 806, 905 en 916 ingezet.
De noodploeg heeft het draaistel rond de klok van 13:00u weer in de rails gezet waarna de 4002 om 13:30u op eigen kracht inrukt. Vanwege een nader onderzoek aan de sporen wordt besloten spoor A tijdelijk buiten dienst te stellen. Tot einde dienst blijven de omleidingen van kracht. De trams die zich aan de Voorburgse zijde van CS bevinden rukken na afloop van hun dienst in via het spoor langs perron B.
Vanaf zondag 5 november 2006 rijden de trams tijdelijk via perron B.

Maandag 6 november 2006
08:00u - 09:15u; De 4010/RR 4 staat defect bij perron B op CS hoog. De achterganger, de 4026, beschikt niet over een koppeling waardoor de defecte tram niet opgeduwd kan worden.
De lijnen 2 en 6 rijden niet verder dan de Brouwersgracht en rijden vervolgens bovenlangs via het centrum naar CS laag. Vandaar weer terug richting Buitenhof en de Brouwersgracht. Aan de andere kant pendelt een aantal trams van lijn 6 tussen het Stuyvesantplein en Leidschendam Noord. RR 4 rijdt tussen Oosterheem en station Laan van NOI.
Vanaf station Laan van NOI rijden de losse 4009 en 4014 via 'verkeerd' spoor naar de halte Grote Markt. Daar worden beide trams gekoppeld waarna het koppelstel een slag naar Ternoot en terug maakt. Vervolgens worden de trams weer ontkoppeld en rijden daarna los richting Oosterheem.
Om de 4010 weg te slepen is de 4011 vanaf de Prinsegracht via het overloopwissel gereden en daarna vooruit via 'verkeerd' spoor naar CS hoog om met de 4010 te koppelen.

Woensdag 15 november 2006
Vanwege een staking (marktwerking OV) rijden er tussen 09:00u en 15:00u geen trams. RandstadRail rijdt echter wel. De rest van de dag kan er gratis met het stadsvervoer in de vier grote steden worden gereden.

Donderdag 16 november 2006
17:00u - 21:45u; Vanwege een wisselstoring voorbij station Laan van NOI kan RandstadRail niet verder rijden dan station Laan van NOI.

Vanaf 22:30u tot einde dienst komt de hele exploitatie van RandstadRail stil te liggen vanwege een seinstoring bij het Forepark.

Vrijdag 17 november 2006
21:00u-22:30u; Aan eindpunt Scheveningen Haven botst de 3036/11 achterop de 3043/11. Beide wagens rukken op eigen kracht in naar de werkplaats. Eind november bevindt de 3036 zich in de werkplaats voor schadeherstel aan een deel van de kop.

Zaterdag 18 november 2006
Vanwege de intocht van Sinterklaas heeft een aantal tramlijnen te kampen met omleidingen.
Van circa 12:30u tot circa 13:30u rijdt lijn 1 in beide richtingen tussen de Hofweg en Scheveningen om via lijn 16 en 9. Van circa 14:30u tot circa 15:30u rijdt lijn 1 tussen het centrum en Scheveningen om via lijn 9.
Van circa 14:00u tot circa 14:45u rijdt lijn 3 richting Loosduinen tussen de Noord West Buitensingel en de Fahrenheitstraat om via lijn 2 en 12.
Lijn 15 rijdt tussen de klok van 14:30u en 16:00u vanaf het Rijswijkseplein via lijn 17 naar de Schedeldoekshaven. Bij de hulphalte loopt lijn 15 over op lijn 16 en wordt koers gezet naar het Zieken.
Lijn 16 rijdt tussen de klok van 14:30u en 16:00u vanaf het Zieken via de Schedeldoekshaven naar de aldaar gelegen hulphalte loopt lijn 16 over op lijn 15 en wordt via de Lekstraat en lijn 17 koers gezet naar het Rijswijkseplein.
Lijn 17 kan tussen circa 12:30u en 14:15u niet de lus via Statenkwartier berijden. Lijn 17 rijdt niet verder dan de Frederik Hendriklaan en zal daar via de keerdriehoek achteruit gezet worden, de Statenlaan op. Tussen de klok van circa 14:00u en 16:00u rijdt lijn 17 tussen het Statenplein en de Lange Vijverberg om via de route van lijn 10.

Vrijdag 24 november 2006
In de loop van de middag krijgt de 3092/6, rijdend richting Leidschendam Noord, op de kruising Hobbemastraat / Vaillantlaan een aanrijding met een vrachtwagen. De tram loopt aan de instapzijde schade op aan de geleding tussen de A- en de C-bak. Een aantal trams van lijn 6 is vanaf de Delftselaan via lijn 11 en 2 richting Brouwersgracht gereden.

19:55u - 22:45u; Op de tailtrack Monstersestraat ontspoort de vertrekkende 4013/4 met de 2e as van het draaistel onder de B-zijde van de tram. Een aantal gestremde 4000'en wordt achteruit terug gehaald naar de Loosduinseweg en weer richting Zoetermeer gestuurd. De overige dienstwagens van lijn 4 rijden niet verder dan het overloopwissel op de Prinsegracht om daar te 'keren'.

Zaterdag 25 november 2006
12:20u - 13:45u; In de tramtunnel Grote Marktstraat komt bij de halte Grote Markt de 4029/4 (richting CS) stil te staan vanwege een probleem aan de stroomafnemer. De lijnen 2 en 6 rijden vanaf de Brouwersgracht bovenlangs een rondje centrum - CS laag - centrum. Aan de andere kant rijden de lijnen 2 (driehoeken) en lijn 4 tot station Laan van NOI. Lijn 6 rijdt niet verder dan het Stuyvesantplein. Een aantal pendelbussen zijn ingezet tussen CS en Laan van NOI / Stuyvesantplein. Als pendelbussen zijn de 192 en 196 ingezet.
Aangezien de 4029 niet over een koppeling beschikt en achterganger 4028 ook niet, dient er een lage 4000 te komen (4001-4025) die dit wel heeft. Allereerst wordt de 4028 uit de tramtunnel gereden en tijdelijk op de Brouwersgracht (halte lijn 6 richting Leidschendam Noord) geparkeerd. Vervolgens kan de 4018 de tunnel in rijden om te koppelen met de 4029 die voorzien is van een hulpkoppeling. Daarna rijdt het koppelstel via 'verkeerd' spoor naar het overloopwissel op de Prinsegracht en vandaar via de inrukroute naar Zichtenburg.

Zondag 26 november 2006
In de vroege uurtjes verspoort de inrukkende 3142/1 op het remiseterrein Scheveningen. De tram loopt hierbij schade op bij de geleding tussen de A- en C-bak.

Vanwege een verstoring elders op de lijn keren in de loop van de middag diverse trams van lijn 4 op het overloopwissel Prinsegracht (om tijd in te halen).

Woensdag 29 november 2006
Iets na de klok van 17:45u ontspoort de 4021/4, rijdend richting Zoetermeer Oosterheem, op het tramviaduct met een as van het tweede draaistel. De lijnen 2 en 6 rijden via de Prinsegracht (bovenlangs) - Grote Kerk - Buitenhof - Spui - Kalvermarkt - route lijn 16 via CS laag naar het Buitenhof en vervolgens via de Gravenstraat en Jan Hendrikstraat terug naar de Prinsegracht. Aan de andere kant rijden lijn 2 en 6 niet verder dan respectievelijk station Laan van NOI en Stuyvesantplein. Op de tramloze gedeelten van 2 en 6 zijn pendelbussen ingezet (o.a. 913/2).
Lijn 4 rijdt niet verder dan station Laan van NOI en 'keert' aldaar. De bij de Monstersestraat gestremd staande trams (3 stuks) rukken na enige tijd in naar Zichtenburg.
Na het hersporen wordt in de nachtelijke uren met de 3132 proef gereden.

Om 18:40u ontspoort vlak voor de halte Forepark RET metrovoertuig 5262. Bij deze ontsporing zijn circa vijftien passagiers lichtgewond geraakt. Verder is een deel van de bovenleiding(constructie) beschadigd. Om de passagiers uit het voertuig te bevrijden is de stroom door de van brandweer van de bovenleiding gehaald.
Als gevolg van de beide ontsporingen is het tramverkeer op lijn 4 geheel stil komen te liggen en worden pendelbussen ingezet. De RET metro's van RandstadRail rijden vanaf Rotterdam Hofplein niet verder dan Nootdorp.
In de loop van de avond wordt op last van de Inspectie Verkeer en Waterstraat (IVW) de exploitatie van RandstadRail stil gelegd. Dit betekent dat met ingang van 30 november lijn 4 niet kan rijden en de RET alleen tussen Nootdorp en Hofplein rijdt. Vervangend busvervoer wordt ingezet om passagiers te vervoeren. Eind november 2006 verwacht men dat deze situatie in ieder geval tot en met 3 december 2006 zal voortduren.


Het overnemen van berichten of artikelen is toegestaan mits de bron wordt vermeld.
Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsarchief.