TRAMJOURNAAL

Jaargang 22, no. 172,
mei 2007.
Een uitgave van de Haagse Tram Vrienden ©,
www.haagstramnieuws.org


RandstadRail

In het tramjournaal van april 2007 hebben wij u bericht dat lijn 3 met ingang van 4 april 2007 zonder passagiers vanaf CS hoog via de route van lijn 2 naar de keerlus bij station Laan van NOI doorrijdt om aldaar te keren. De tussenliggende haltes waren voorzien van stempelautomaten. Deze stempelautomaten zijn begin mei 2007 weer verwijderd.
Sinds de gedeeltelijke exploitatie van lijn 4 per 16 mei 2007 tussen De Uithof en Centraal Station, rijden ook deze voertuigen via de route van lijn 2 leeg door naar de keerlus bij station Laan van NOI.

Vanaf week 19 rijden de voertuigen tijdens proefbedrijf in de avonduren op lijn 4 ook naar De Uithof. Eerder werd via remise Zichtenburg gekeerd. Hierdoor zijn bij De Uithof ontmoetingen tussen RR voertuigen en GTL's van lijn 6 vast te leggen.

In de loop van de maand worden diverse halteborden aangepast.

Na een stilstand van 5 maand rijdt lijn 4 vanaf 16 mei 2007 weer gedeeltelijk met passagiers tussen De Uithof en Centraal Station. Met ingang van 16 mei 2007 wordt lijn 6 ingekort tot aan het Castricumplein tot het moment dat de keerlus bij ziekenhuis Leyenburg gereed is.

Per 16 mei 2007 gelden naast nieuwe diensten voor de lijnen 2 en 6 er ook nieuwe diensten voor lijn 3. De kort traject diensten (3S naar Bohemen) zijn komen te vervallen. Of deze diensten terug keren zodra de lijnen 3 en 4 volledig operationeel zijn is ons op dit moment niet bekend. Vanaf 31 mei 2007 wordt het testbedrijf uitgebreid om de wisselcomplexen aan de beide uiteinden van de Netkous te testen. Tijdens de spits wordt alleen gereden tussen de Laan van NOI en Centrum West (waarbij gekeerd wordt op het even verderop gelegen kopspoortje). Tussen de spitsuren en tijdens de avonduren worden testriten gereden tussen de Monstersestraat en Leidschenveen.

Eind mei 2007 zijn o.a. de 4027 en 4037 voorzien van stickers op de ov chipkaartlezers. Passagiers denken dat deze apparaten de stempelautomaten voor de strippenkaart zijn.

Verlenging lijn 16
Op de Laan van Wateringse Veld zijn tussen de Noordweg en de Erasmusweg de sporen in beide richtingen gelegd.
Tussen de Noordweg en het Oosteinde is de trambedding aangelegd, zijn er grotendeels bovenleidingmasten geplaatst en zijn er voor de helft al spoorsecties gelegd.
Verder zijn er bij de kruisingen met de Treslongstraat en de Santiagosingel spoorsecties gelegd.
Op de kruising Melis Stokelaan / Dedemsvaartweg wordt in de vroege uurtjes van 4 mei 2007 een proefrit gehouden met een GTL. In de nacht van 12 op 13 mei 2007 worden op de kruising Melis Stokelaan / Loevesteinlaan de wissels en bogen van/naar lijn 9 gelegd. Eind mei 2007 worden op de Loevesteinlaan de sporen grotendeels gelegd en bovenleidingmasten geplaatst.

Onderhoud aan tramnet
Vanaf juni 2007 zal de HTM starten met groot onderhoud aan het tramnet. De afgelopen tijd is op bepaalde plaatsen slijtage geconstateerd aan de rails en de wielbanden van de GTL. De wielbanden van de GTL zullen op de juiste maat worden gebracht.
Het onderhoud aan het tramnet zal lijnsgewijs worden aangepakt en tijdens de uitvoering van het project zullen de GTL's vast op de lijnen worden ingedeeld. Om het onderhoud verder niet te verstoren, worden er dit jaar geen ritten meer met museumtrams gereden.
Als eerste zal in de periode van 4 tot en met 10 juni 2007 een deel van lijn 2 buiten dienst worden gesteld. Lijn 2 rijdt in die periode niet verder dan de keerdriehoek Volendamlaan. Tussen de keerdriehoek en Kraayenstein rijden pendelbussen.

SHTM nieuws
Op zaterdag 26 mei 2007 wordt de jaarlijkse donateurvergadering gehouden. Voorafgaand aan deze vergadering wordt vanaf het HOVM een rit gemaakt met het koppelstel 1304+2101. Het stel maakt via de route van lijn 11 een rit naar Scheveningen Haven voor een fotostop. Via lijn 11 naar de Monstersestraat.
Aldaar stappen de donateurs over op RandstadRail voertuig 4038. Met de 4038 wordt naar Bohemen gereden. Vanaf Bohemen via de inrukroute van RandstadRail naar remise Zichtenburg alwaar een rondleiding in de nieuwe werkplaats werd gegeven. De vergadering vond ditmaal plaats te Zichtenburg.
Na afloop van de vergadering zijn de donateurs met de 3078 terug gebracht naar het HOVM, HS of CS.

Eind mei 2007 bericht het HOVM op hun site dat in 2007 geen ritten meer met museumtrams gehouden zullen worden vanwege het te plegen onderhoud aan het HTM tramnet.

Nieuws uit de werkplaats
Vanaf medio mei 2007 worden in de voertuigen met digitale displays wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot het lijnnummer. Trams die nog van displays voorzien moeten worden tonen een smaller lijncijfer. Trams die al displays hebben (alle 3100'en en een aantal 3000'en), krijgen een update zodat ook deze trams een smaller lijncijfer voeren.

Het inbouwen van digitale displays in de hoge 3000'en vordert gestaag. De 3096 zal echter niet worden voorzien van digitale displays. Deze tram heeft ook geen airco-unit t.b.v. de bestuurder, geen ARI en geen Visiotainment. De 3045 heeft deze voorzieningen wel en zal dan ook worden voorzien van digitale displays.

Met de inbouw van digitale displays in de hoge 3000'en zal de inzet van een digitale 3000 op lijn 15/16 ook meer tot de mogelijkheden gaan behoren.

NIEUWS OP DATUMWoensdag 9 mei 2007
In de loop van de ochtend ontspoort de 3094/17, rijdend richting Statenkwartier, met het eerste draaistel op het Buitenhof. De tram is door de noodploeg herspoord.

Maandag 14 mei 2007
In de loop van de middag wordt een aantal tramlijnen geconfronteerd met omleidingen vanwege een bovenleidingbreuk op het Rijswijkseplein. Richting Hollands Spoor worden er omleidingroutes ingesteld via het Zieken laag en de Oranjelaan. Vanaf het HS wordt gereden via lijn 17 en de Schedeldoekshaven.

Zaterdag 19 mei 2007
Omstreeks 15:45u raakt een tram van RandstadRail richting CS defect in de tramtunnel. De lijnen 3 en 4 worden ingekort tot de Monstersestraat, terwijl 2 en 6 bovengronds naar het CS-laag gaan (hetgeen nog wat voeten in aarde had vanwege afzettingen op het Buitenhof en in de Jan Hendrikstraat). Aan de andere kant worden de lijnen 2 en 6 ingekort tot respectievelijk station Laan van NOI en het Stuyvesantplein. In de tussentijd worden de gestremde trams uit de tunnel naar de Brouwersgacht terug gehaald. De RandstadRail voertuigen gaan vervolgens over het overloopwissel Prinsegracht terug naar Loosduinen / De Uithof. Tegen de klok van 18:00u is de defecte tram weg uit de tunnel en wordt het tramverkeer aldaar weer hervat.

Woensdag 23 mei 2007
18:10u - 22:45u; Op de Delftweg ontspoort de 3144/1, rijdend richting Delft, met de eerste drie draaistellen. Lijn 1 wordt vanaf de Hoornbrug via de route van lijn 15 naar Nootdorp gestuurd en aan de andere zijde wordt gedriehoekt aan 's-Gravenmade. Bus 107 pendelt naar de halte van lijn 15.

Vrijdag 25 mei 2007
In de loop van de ochtend ontspoort bij het wisselcomplex op de Meppelweg t.h.v. de Lozerlaan de 4049/4 met een as van het eerste draaistel.

Zaterdag 26 mei 2007
Vanwege een braderie op de Paul Krugerlaan wordt besloten om in de loop van de middag lijn 12 tussen de Delftselaan en de Loosduinseweg om te laten rijden via lijn 11 en 2. Lijn 6 blijft wel de normale route rijden.

Maandag 28 mei 2007
13:12u-14:28u; Vanwege problemen met de beugel van de 3065/6 op het Castricumplein rijdt lijn 6 leeg door naar De Uithof om daar te keren.

Dinsdag 29 mei 2007
Vanwege een aanrijding op de Prinsegracht komen de lijnen 2, 3 en 4 in de ochtend tijdelijk gestremd te staan. Lijn 2 rijdt tussen de Brouwersgracht en Monstersestraat in beide richtingen om via lijn 6 en 11. Lijn 3 rijdt vanaf de Noord West Buitensingel rechtsaf via de route van lijn 4 naar de Uithof. Vandaar weer terug naar Loosduinen. Lijn 4 rijdt vanaf de Uithof naar de Loosduinseweg en gaat vandaar linksaf de Noord West Buitensingel op via de route van lijn 3 naar Bohemen en vandaar weer terug naar De Uithof.


Het overnemen van berichten of artikelen is toegestaan mits de bron wordt vermeld.
Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsarchief.