TRAMJOURNAAL

Jaargang 22, no. 178,
november 2007.
Een uitgave van de Haagse Tram Vrienden ©,
www.haagstramnieuws.org


Onderhoud aan tramnet
Lijn 1:
Tussen de Broekslootkade en het Leeghwaterplein rijdt lijn 1 in beide richtingen vanaf 10 september 2007 om via lijn 10. De sporen in de Jan van der Heijdenstraat zijn tijdelijk buiten dienst gesteld voor lijn 1. Lijn 15 neemt vanaf 17 september 2007 tijdelijk het vervallen deel van lijn 1 over.

Lijn 15:
Deze lijn rijdt vanaf 17 september 2007 tussen het Rijswijkseplein en de halte Broekslootkade in beide richtingen om via Hollands Spoor - Leeghwaterplein - Oudemansstraat - Jan van der Heijdenstraat. De wielen van de trams van lijn 15 zijn aangepast waardoor deze trams wel door de Jan van der Heijdenstraat mogen rijden en daarmee het wegvallen van tramlijn 1 compenseert. De wielen van de trams van lijn 1 zijn nog niet aangepast.
Vanwege werkzaamheden in het centrum rijdt lijn 15 met ingang van 30 september 2007 vanaf Hollands Spoor via de Weteringkade, Merwedestraat, Lekstraat naar de Schedeldoekshaven (hulphalte) en loopt daar over op lijn 16 naar Wateringen.

Lijn 16:
Vanwege werkzaamheden in het centrum rijdt lijn 16 met ingang van 30 september 2007 vanaf Hollands Spoor via de Weteringkade, Merwedestraat, Lekstraat naar de Schedeldoekshaven (hulphalte) en loopt daar over op lijn 15 naar Nootdorp.

Lijn 17 Centraal Station - Rijswijkseplein:
Vanaf eind oktober is dit trajectdeel (richting Wateringen) alleen te berijden door nog niet aangepaste trams ('oude' wielen). Vanaf maandag 19 november 2007 komt de tijdelijke ringlijn Wateringen - Schedeldoekshaven - Wateringen te vervallen en kunnen aangepaste trams (nieuwe wielen) van lijn 17 rijden tussen Wateringen en het Kerkplein.
Richting Kerkplein rijdt de tram tussen het Rijswijkseplein en Centraal Station de normale route. Richting Wateringen rijdt tram 17 tussen Centraal Station en het Rijswijkseplein via lijn 10.

Lijn 17 Centraal Station - Buitenhof:
In de periode 22 oktober 2007 - 3 november 2007 zijn werkzaamheden op het trajectdeel Centraal Station - Buitenhof uitgevoerd. Lijn 17 is gesplitst in twee ringlijnen. Vanuit Statenkwartier rijdt lijn 17 (geŽxploiteerd vanuit remise Scheveningen) tot de halte Gravenstraat. Vervolgens rijdt lijn 17 via het Buitenhof - Hofweg - Spui - Schedeldoekshaven - Turfmarkt - Resident - Kalvermarkt - Spui - Hofweg - Buitenhof - terug naar Statenkwartier.

Vanuit Wateringen rijdt lijn 17 (geŽxploiteerd vanuit remise Zichtenburg) de lijnroute tot en met de halte Weteringplein. Vervolgens via de Merwedestraat - Lekstraat - Schedeldoekshaven (hulphalte) - Bierkade - Hollands Spoor - eigen route terug naar Wateringen.

Lijn 17 Buitenhof - Kerkplein:
In de periode 4 tot en met 18 november 2007 rijdt lijn 17 met nog niet aangepaste trams (geŽxploiteerd vanuit remise Scheveningen) tussen Statenkwartier en het Kerkplein.
Aan de andere kant rijdt lijn 17 vanuit Wateringen met aangepaste trams (geŽxploiteerd vanuit remise Zichtenburg) de lijnroute tot en met de halte Weteringplein. Vervolgens via de Merwedestraat - Lekstraat - Schedeldoekshaven (hulphalte) - Bierkade - Hollands Spoor - eigen route terug naar Wateringen.

Lijn 17 Kerkplein - Statenkwartier:
Met ingang van maandag 19 november 2007 rijdt lijn 17 met aangepaste trams vanuit remise Zichtenburg de lijnroute vanaf Wateringen naar het Kerkplein. Het traject tussen het Kerkplein en Statenkwartier wordt tijdelijk buiten dienst gesteld en over genomen door pendelbussen van particuliere bedrijven.
Richting Wateringen rijdt tram 17 vanaf Centraal Station via lijn 10 naar Hollands Spoor. De werkzaamheden op het traject Statenkwartier - Kerkplein zullen naar verwachting drie weken duren.

Spoorvernieuwing Lippe Biesterfeldweg
Vanwege de slechte staat van de open gebroken sporen op de Lippe Biesterfeldweg ter hoogte van de Loosduinse Hoofdstraat wordt tramlijn 2 op donderdag 1 november 2007 vanaf 18:00u ingekort tot aan de keerdriehoek Volendamlaan. Tussen de keerdriehoek en Kraayenstein zijn pendelbussen (o.a. touringcars) ingezet.
Nadat de nieuwe sporen zijn gelegd en er een proefrit heeft plaatsgevonden, wordt het traject op de Lippe Biesterfeldweg op zaterdagavond 3 november 2007 rond de klok van 19:00u weer vrij gegeven.

Calamiteitenboog Laan van Nieuw Oost IndiŽ
Vanwege spoorwerkzaamheden op de kruising Laan van Nieuw Oost IndiŽ / Juliana van Stolberglaan kunnen de lijnen 2 en 6 op zaterdag 3 november 2007 vanaf 18:00u en zondag 4 november 2007 de gehele dag niet via eerdergenoemd kruispunt rijden. Lijn 2 rijdt vanaf de Monstersestraat via lijn 11 - Hollands Spoor - Rijswijkseplein - Weteringkade - Merwedestraat - Lekstraat - naar de hulphalte op de Schedeldoekshaven. Van hier via de Schedeldoekshaven - Spui - Zieken - Hollands Spoor - lijn 11 - terug naar de Monstersestraat.
Vanaf Centraal Station (Rijnstraat) rijden pendelbussen. Naast HTM bussen rijden er ook andere maatschappijen (o.a. JoJo Tours en Pasteur Reizen). Op de kruising zijn nu twee calamiteitenbogen gelegd. Daarmee wordt het mogelijk om vanaf de Juliana van Stolberglaan (komende vanaf het Stuyvesantplein) linksaf de Laan van Nieuw Oost IndiŽ op te rijden en vanaf de Laan van Nieuw Oost IndiŽ rechtsaf de Juliana van Stolberglaan op (richting Stuyvesantplein). Bij calamiteiten kan dan aan de Leidschendamse kant van het tramnet een ringlijn worden gereden. Het achteruit rijden bij het Stuyvesantplein en het driehoeken bij station Laan van Nieuw Oost IndiŽ kunnen dan achterwege blijven. Lijn 6 rijdt tussen het Castricumplein en het Kerkplein.

Voor aanvang dienst van maandag 5 november 2007 is de 3131 gebruikt om de nieuwe sporen (niet de calamiteitenbogen) te testen.

Diversen
- Per 1 november 2007 start een proef, in opdracht van de gemeente 's-Gravenhage, voor de duur van een jaar op de lijnen 9 (traject Hollands Spoor - Vrederust v.v.) en 16 (traject Hollands Spoor - Moerwijk v.v.). Vanaf 14:00u tot einde dienst zal op genoemde trajectdelen van deze lijnen een conducteur meerijden in de tram. Per tram worden twee externe medewerkers met HTM uniform ingezet.
De conducteurs controleren vervoerbewijzen en maar handhaven de orde, rust en veiligheid in de tram. Als de proef slaagt kan deze met twee jaar worden verlengd.

- Op vrijdag 2 november 2007 rijdt de 3129/6 rond met een defect display aan de voorzijde. In de loop van de dag wordt de 3129 voorzien van 2 papieren 6-en. Een dag later is het display weer gemaakt, maar de 3129 blijft nog een aantal dagen rondrijden met ťťn papieren 6. - Vanwege een dansparade in het centrum rijdt lijn 9 op zondagmiddag 4 november 2007 enige tijd niet via het Spui - Kalvermarkt - Turfmarkt en rijdt om via de Schedeldoekshaven.

- In de nacht van 4 op 5 november 2007 wordt er met twee RandstadRail voertuigen en twee GTL's getest voor de spoorbeveiliging bij Ternoot. De GTL's zijn daarbij tijdelijk geparkeerd op perron A van Centraal Station. Vanwege problemen met een wissel bij Ternoot is alleen met de RandstadRail voertuigen getest. Later is de 3131 nog gebruikt om de nieuwe sporen op de kruising Laan van Nieuw Oost IndiŽ / Juliana van Stolberglaan (niet de calamiteitenbogen) te testen.

- Vanaf maandag 12 november 2007 is de spoorbeveiliging bij Ternoot weer in werking gesteld.

- In november 2007 heeft de HTM een nieuw abonnement ontwikkeld, "Het Groene Abonnement". Met dit abonnement wil de HTM een bijdrage leveren aan een gezonde, veilige leefomgeving. Voor ieder verkocht Groen Abonnement doneert de HTM een bijdrage aan het klimaatfonds van de gemeente 's-Gravenhage. Dit fonds reduceert CO2-uitstoot door middel van CO2-compensatie en ondersteunt activiteiten die CO2-uitstoot verminderen. Vanaf 23 november 2007 rijdt de 3096 als reclametram voor voornoemd abonnement. Aan de binnenzijde is een deel van de tram bestickerd en een stoeltje.

NIEUWS OP DATUMDonderdag 1 november 2007
Rond de klok van 07:00u raakt een railzuigauto defect nabij de halte Weidedreef. Lijn 17 richting Statenkwartier komt daardoor gestremd te staan. Vanaf Wateringen rijdt lijn 17 via de route van lijn 16 naar de Gouverneurlaan. Als pendelbussen zijn de 193 en 806 ingezet. Richting Wateringen kan wel de normale lijnroute worden bereden. De defecte zuigauto is door een Unimog weggesleept.

Dinsdag 6 november 2007
08:00u - 15:55u; Vanwege wateroverlast op de Laan van Nieuw Oost IndiŽ rijdt lijn 2 tussen Oostinje en Essesteijn in beide richtingen om via lijn 6.

13:00u - 13:40u; Vanwege een ongeval bij de halte Voorweg kunnen de lijnen 3 en 4 op last van de politie daar niet rijden. Vanuit Den Haag rijden de lijnen 3 en 4 niet verder dan de halte Leidschenveen en keren via het overloopwissel bij de Houtkade. Aan de andere kant pendelt een aantal trams op lijn 4 tussen Zoetermeer Centrum West - Javalaan.

Woensdag 7 november 2007
Vanwege een stremming tijdens de ochtendspits op het NS baanvak Delft - Hollands Spoor worden de reizigers naar tramlijn 1 verwezen. Als extra voor het vervangend vervoer is de 3032 (1K filmend) ingezet.

09:30u - 13:30u; In de loop van de ochtend botst op de Scheveningseweg bij de halte Adriaan Goedkooplaan de 3055 achterop de halterende 3004/1 (richting Delft Tanthof). De 3055 raakt aan de voorkant beschadigd, de 3004 aan de achterkant. Het achterste draaistel van de 3004 wordt op asbreukwagentjes geplaatst. Lijn 1 rijdt tussen Scheveningen Kurhaus en het Spui om via lijn 9. Later wordt ook richting Scheveningen omgereden via lijn 9. Op het tramloze gedeelte zijn pendelbussen ingezet.

Vrijdag 9 november 2007
Vanwege storm is het gebied op last van de brandweer rond de Hoftoren bij de Rijnstraat afgezet. Vanaf aanvang dienst tot circa 21:00u rijden de volgende tramlijnen om.

De lijnen 2 en 6 rijden vanaf de halte Brouwersgracht via de Prinsegracht (bovenlangs) - Jan Hendrikstraat - Gravenstraat - Buitenhof - Hofweg - Spui - Kalvermarkt - Turfmarkt (overstappen op pendelbus) - Schedeldoekshaven - Spui - Hofweg - Buitenhof - Gravenstraat - Jan Hendrikstraat - Prinsegracht - terug naar Kraayenstein / Castricumplein.
Tussen de Turfmarkt en de Leidschendamse eindpunten rijden pendelbussen. In de loop van de ochtend wordt een zestal GTL's (met toestemming van de brandweer) via de tramtunnel en Centraal Station hoog overgebracht zodat rond 11:00u op lijn 2 tussen station Laan van Nieuw Oost IndiŽ en Leidschendam Noord tramverkeer mogelijk is en voor lijn 6 tussen het Stuyvesantplein en Leidschendam Leidsenhage. De in het weekeinde van 3/4 november 2007 gelegde calamiteitenbogen zijn nog niet voor exploitatie vrij gegeven. De pendelbussen rijden vanaf 11:00u tussen station Laan van Nieuw Oost IndiŽ / Stuyvesantplein en de Turfmarkt.

Lijn 3 rijdt vanaf Loosduinen tot aan de Loosduinseweg en vervolgens rechtsaf als lijn 4 richting De Uithof. Van en naar het centrum (noodhalte Turfmarkt) kan met lijn 2 (halte Monstersestraat) worden gereden. Aan de andere kant rijdt lijn 3 niet verder dan station Laan van Nieuw Oost IndiŽ. Met de Erasmuslijn kan Centraal Station worden bereikt. In de loop van de ochtend mag lijn 3 doorrijden naar Centraal Station. Via de tailtrack wordt gekeerd. Lijn 4 rijdt vanaf De Uithof tot aan de Noord West Buitensingel en vervolgens linksaf als lijn 3 naar Loosduinen. Van en naar het centrum (noodhalte Turfmarkt) kan met lijn 2 (halte Monstersestraat) worden gereden. Aan de andere kant rijdt lijn 4 niet verder dan station Laan van Nieuw Oost IndiŽ. Met de Erasmuslijn kan Centraal Station worden bereikt. In de loop van de ochtend mag lijn 4 doorrijden naar Centraal Station. Via de tailtrack wordt gekeerd.

Lijn 9 rijdt tussen de Bosbrug en het centrum in beide richtingen om via Korte Voorhout - Tournooiveld - Lange Vijverberg - Buitenhof - Hofweg - Spui.

Lijn 10 rijdt tussen het Rijswijkseplein en de Kneuterdijk in beide richtingen om via Weteringkade - Merwedestraat - Lekstraat - Schedeldoekshaven - Spui - Hofweg - Buitenhof.

Vanwege het project 'groot onderhoud' rijden de lijnen 15, 16 en 17 sowieso niet door de Rijnstraat.

Zondag 11 november 2007
08:52u - 11:27u; Vanwege storm is het gebied op last van de brandweer rond de Hoftoren bij de Rijnstraat afgezet. Vanaf aanvang dienst tot circa 21:00u rijden de volgende tramlijnen om.

De lijnen 2 en 6 rijden vanaf de halte Brouwersgracht via de Prinsegracht (bovenlangs) - Jan Hendrikstraat - Gravenstraat - Buitenhof - Hofweg - Spui - Kalvermarkt - Turfmarkt (overstappen op pendelbus) - Schedeldoekshaven - Spui - Hofweg - Buitenhof - Gravenstraat - Jan Hendrikstraat - Prinsegracht - terug naar Kraayenstein / Castricumplein.
Aan de andere kant rijdt lijn 2 tussen station Laan van Nieuw Oost IndiŽ en Leidschendam Noord en lijn 6 tussen het Stuyvesantplein en Leidschendam Leidsenhage. Op het tramloze gedeelte rijden pendelbussen.

In eerste instantie rijdt lijn 3 vanaf Loosduinen tot aan de Loosduinseweg en vervolgens rechtsaf als lijn 4 richting De Uithof. Later wordt lijn 3 ingekort tot de halte Brouwersgracht. Via het overloopwissel wordt gekeerd richting Loosduinen. Aan de andere kant rijdt lijn 3 niet verder dan Centraal Station. Via de tailtrack wordt gekeerd. In eerste instantie rijdt lijn 4 vanaf De Uithof tot aan de Noord West Buitensingel en vervolgens linksaf als lijn 3 richting Loosduinen. Later wordt lijn 4 ingekort tot de halte Brouwersgracht. Via het overloopwissel wordt gekeerd richting De Uithof. Aan de andere kant rijdt lijn 4 niet verder dan Centraal Station. Via de tailtrack wordt gekeerd.

Lijn 9 rijdt tussen de Bosbrug en het centrum in beide richtingen om via Korte Voorhout - Tournooiveld - Lange Vijverberg - Buitenhof - Hofweg - Spui.

Vanwege het project 'groot onderhoud' rijden de lijnen 15, 16 en 17 sowieso niet door de Rijnstraat.

Dinsdag 13 november 2007
Vanwege een wisselstoring voorbij station Laan van Nieuw Oost IndiŽ kunnen de Randstadrail voertuigen aan het begin van de middag niet meer via de Netkous op de Prinses Beatrixlaan rijden. Vanaf Centraal Station rijden de lijnen 3 en 4 (al dan niet station Laan van NOI filmend) via lijn 2 naar de keerlus bij station Laan van Nieuw Oost IndiŽ (laag). De lijnen 3 en 4 komende vanuit Zoetermeer rijden niet verder dan station Laan van Nieuw Oost IndiŽ (hoog). Rond de klok van 15:15u is er weer tramverkeer via de Netkous mogelijk.

Woensdag 14 november 2007
19:30u - 20:20u; Vanwege een auto op de vrije baan op de Loevesteinlaan (ter hoogte van de Coevordenstraat) rijdt lijn 16 in beide richtingen tussen de Gouverneurlaan en Wateringen om via lijn 17. De gestremde 3069/16 is achteruit gehaald naar de Melis Stokelaan en via lijn 9 naar het centrum gereden.

Zaterdag 17 november 2007
Vanwege de intocht van Sinterklaas heeft een aantal tramlijnen te kampen met omleidingen. Van circa 12:30u tot circa 13:30u rijdt lijn 1 in beide richtingen tussen de Hofweg en Scheveningen om via de Lange Vijverberg - Korte Voorhout - Bosbrug - lijn 9. Van circa 14:30u tot circa 16:00u rijdt lijn 1 tussen de halte Bierkade en Scheveningen om via de Schedeldoekshaven en lijn 9.
Van circa 14:00u tot circa 14:45u rijdt lijn 3 vanaf de Lijnbaan via lijn 4 naar remise Zichtenburg.
Deellijn 17 (Statenkwartier - Kerkplein) kan tussen circa 13:15u en 14:00u niet de lus via Statenkwartier berijden. Er wordt niet verder gereden dan de Frederik Hendriklaan en daar via de keerdriehoek achteruit de Statenlaan op. Tussen de klok van circa 14:00u en 16:00u rijdt lijn 17 vanuit Statenkwartier via de route van lijn 10 naar Plein 1813.

Vanwege het project 'groot onderhoud' rijden de lijnen 15, 16 en ringlijn 17 (Wateringen - Schedeldoekshaven - Wateringen) niet door het centrum en hebben daardoor geen last van extra omleidingen.

Zondag 18 november 2007
Op het strand van Scheveningen wordt de Red Bull strandrace voor motoren georganiseerd. Vanwege de grote belangstelling voor het publiek worden op de lijnen 1, 9 en 11 extra's ingezet. De extra's van de lijnen 1 (filmen 1K) rijden tussen Scheveningen en Hollands Spoor. Die van lijn 9 (filmen 9K) rijden tussen Scheveningen en Centraal Station.

Maandag 19 november 2007
17:05u - 18:50u; Vanwege een particuliere aanrijding bij de Diepenhorstlaan rijdt lijn 17 tussen Wateringen en de Gouverneurlaan om via lijn 16. Tussen Wateringen en de Volmerlaan hebben een tweetal trams van lijn 17 gependeld. Tussen de Gouverneurlaan en de Volmerlaan zijn twee pendelbussen (o.a. 181) ingezet.


Het overnemen van berichten of artikelen is toegestaan mits de bron wordt vermeld.
Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsarchief.