TRAMJOURNAAL

Jaargang 23, no. 191,
december 2008.
Een uitgave van de Haagse Tram Vrienden ©,
www.haagstramnieuws.org


Werkzaamheden RandstadRail
Vanwege werkzaamheden rijden er in de periode van maandag 8 december 2008 tot en met donderdag 11 december 2008 en zondag 14 december 2008 tot en met donderdag 18 december 2008 na 20:30u geen trams tussen de haltes Centraal Station en Centrum West.
De lijnen 3 en 4 rijden vanaf Centraal Station via de route van lijn 2 naar de keerlus bij station Laan van NOI (laag). De tussenliggende haltes worden aangedaan. In Zoetermeer rijdt lijn 3 vanaf Centrum West (perron 2) linksom via de krakeling naar Centrum West (perron 4). Vandaar weer (rechtsom) terug via de Krakeling naar Centrum West (perron 2). Lijn 4 pendelt tussen de Javalaan en Centrum West.

Opening HOVM
Op donderdag 11 december 2008 is het HOVM na een verbouwing feestelijk heropend. Na een aantal toespraken door respectievelijk de heren Bullhorst (architect), Scheepmaker (voorzitter HOVM), Kaper (algemeen directeur van HTM) en Smit (Haagse wethouder van Verkeer) vindt de openingshandeling plaats. Onder toeziend oog van de heer Scheepmaker rijdt wethouder Smit de 164 op spoor 12 een aantal meter naar voren en onthult daarmee een op de muur bevestigde plaquette. Na deze onthulling wordt er geproost op de heropening van het museum en worden er aansluitend hapjes en drankjes geserveerd. Op zondag 14 december 2008 is er een open dag voor het publiek.

Laatste dag tramlijn Houten
Op zaterdag 13 december 2008 rijdt de tramlijn in Houten voor het laatst. De dag ervoor kunnen genodigden afscheid nemen en worden er met waterverf symbolisch handafdrukken op de tram geplaatst. In de loop van de avond van 13 december 2008 wordt de 6016 overgebracht naar de NedTrain werkplaats in Den Haag alwaar de tram in de vroege uurtjes van 14 december 2008 arriveert. In februari 2001 is de 6016 bij de HTM afgeleverd als reservetram voor de tramlijn in Houten. Na diverse proefritten op de voormalige Hofpleinlijn (april - juni 2001) gaat de 6016 medio juni 2001 voor een aantal nachtelijke proefritten nog op reis naar Zuid Limburg en keert via Utrecht weer terug voor inzet op de tramlijn in Houten.

Tijdelijke keerlus lijn 9
Op 2 december 2008 verschijnt onderstaand persbericht van de gemeente 's-Gravenhage.
De drukbezette tramlijn 9 krijgt een tijdelijke keerlus bij Madurodam. Daardoor kunnen in de spits extra trams worden ingezet op het drukste deel van de lijn tussen Den Haag Centraal Station en Madurodam. De keerlus wordt in het voorjaar van 2009 in gebruik genomen en blijft maximaal vijf jaar liggen. Dan moet er een definitieve oplossing zijn voor de spitslijn.
Tramlijn 9 is de meest bezette tramlijn in het stadsgewest Haaglanden. De tram zit in de spits overvol en vooral op het gedeelte tussen de grote stations en Madurodam is de capaciteit regelmatig onvoldoende. Dit leidt tot extra reis- en wachttijden en onaangename situaties voor de reizigers. Verkeerswethouder Smit wil daaraan zo snel mogelijk een einde maken: 'Door een tijdelijke keerlus aan te leggen bij Madurodam kunnen wij tussen Den Haag Centraal Station en Madurodam veel meer trams laten rijden op de uren dat de vraag het grootst is."
De extra spitstrams gaan vanaf het voorjaar 2009 rijden tot aan Madurodam. De andere trams op lijn 9 blijven doorrijden naar de gebruikelijke eindhalte Scheveningen Noorderstrand.
De keerlus komt aan het einde van de Koninginnegracht vr de kruising met het George Maduroplein. De consequenties van de aanleg van de tijdelijke keerlus voor de omgeving zijn beperkt. Het ontwerp ligt vanaf donderdag 11 december 2008 ter visie.

All you need is love
In de periode 7 tot en met 27 december 2008 heeft op lijn 9 de 3073 met totaalreclame voor het televisieprogramma 'All you need is love' gereden. Op woensdag 17 december 2008 zijn er in de 3073 televisieopnames gemaakt voor de uitzending op kerstavond op RTL4. In de periode van 20 tot en 24 december 2008 rijdt op een deel van de dag een kerstman mee met de 3073, die kerstliedjes zingt en speciale kaarten uitdeelt waarmee je gratis een kerstwens kunt versturen. De kerstman heet de passagiers welkom in de lovetram en deelt namens Kleenex en reclamebureau CBS Outdoor ansichtkaarten uit, waarop mensen een kerstboodschap naar iemand kunnen sturen. Wanneer de passagiers hun kaart weer meegeven aan de kerstman dan bezorgt hij die gratis. De kerstman deelt ook wat zakdoekjes uit voor het geval de emoties hoog op gaan lopen.

Transporten RandstadRailvoertuigen
Op maandag 15 december 2008 is de 4016 door Van der Vlist naar een Alstom fabriek in Stendal (Duitsland) getransporteerd voor schadeherstel die de tram heeft opgelopen tijdens een ontsporing op de Meppelweg op 26 november 2008.

Aan het einde van donderdagavond 18 december 2008 is de 4019 weer bij de HTM gearriveerd. Na middernacht is de tram afgeladen en de werkplaats in gesleept.
De tram is op 4 augustus 2008 door Van der Vlist opgeladen voor transport naar Stendal. Aldaar is de schade hersteld die de 4019 op 23 juni 2008 op de Laan van Meerdervoort ter hoogte van het Valkenbosplein heeft opgelopen bij een aanrijding.

Diversen
- Op zondag 14 december 2008 is de jaardienst Tram 2009 ingegaan.

- Tijdens de kerstvakantie rijden de lijnen 1, 2, 3, 4, 6, 9, 10, 11 en 17 volgens een aangepaste (vakantie)dienstregeling. De lijnen 12, 15 en 16 rijden volgens de normale dienstregeling, behalve tijdens de feestdagen. De lijnen 3K en 4K rijden niet. Op 31 december 2008 vertrekken de laatste trams rond 20:30u van de eindpunten. Op nieuwjaarsdag (zondagsdienst) vangen de diensten vanaf 09:00u aan.

NIEUWS OP DATUMDonderdag 4 december 2008
Vanwege een aanrijding op de Laan van Meerdervoort, ter hoogte van de Conradkade, rijdt lijn 3 in de loop van de middag komende vanuit Zoetermeer niet verder dan de Lijnbaan om vervolgens via de tailtrack bij de Monstersestraat te keren. Komende vanuit Loosduinen rijdt lijn 3 niet verder dan de remise Lijsterbesstraat om via het middenspoor op de Laan van Meerdervoort te keren. Op het tramloze gedeelte zijn pendelbussen ingezet.

Vrijdag 5 december 2008
Vanwege een aanrijding op de Laan van Meerdervoort, ter hoogte van de Zonnebloemstraat, rijdt lijn 3 in de loop van de middag komende vanuit Zoetermeer niet verder dan de remise Lijsterbesstraat om via het middenspoor op de Laan van Meerdervoort te keren. Op het tramloze gedeelte zijn pendelbussen ingezet.

Zaterdag 6 december 2008
15:00u - 18:30u ; Vanwege een aanrijding op het kruispunt Apeldoornselaan / Zuiderparklaan / Escamplaan komen de lijnen 4 en 6 gestremd te staan. Lijn 4 wordt ingekort tot de Monstersestraat en keert via de tailtrack. Lijn 6 rijdt vanaf de Paul Krugerlaan via lijn 12 en 2 naar Kraayenstein. Op het tramloze gedeelte zijn pendelbussen ingezet.

Woensdag 24 december 2008
Tegen het einde van de avond ontspoort de 3134/15, rijdend richting Nootdorp, met de tweede as van het eerste draaistel in de bocht van de Laan van Hoornwijck naar de Nootdorpse Landingslaan. De tram is door de noodploeg met behulp van een luchtkussen en rijplaat weer herspoord. Lijn 15 is tijdelijk uitgeweken naar de keerdriehoek 's-Gravenmade en op het tramloze gedeelte zijn pendelbussen ingezet.


Het overnemen van berichten of artikelen is toegestaan mits de bron wordt vermeld.
Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsarchief.