TRAMJOURNAAL

Jaargang 26, no. 185,
juni 2008.
Een uitgave van de Haagse Tram Vrienden ©,
www.haagstramnieuws.org


Werkzaamheden CS
In navolging op de werkzaamheden in de periode van zondag 4 mei 2008 tot en met donderdag 8 mei 2008 en zondag 25 mei 2008 tot en met donderdag 29 mei 2008 vinden ook in de periode zondag 15 juni 2008 tot en met woensdag 18 juni 2008 (een dag korter dan de voorgaande twee keren) op de trajectdelen Centraal Station - Ternoot en Centraal Station - Beatrixkwartier na 22:00u werkzaamheden en testen aan de spoorbeveiliging plaats. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van testtrams (zowel GTL als RandstadRail). Dit betekent dat er na 22:00u tot einde dienst er voor de lijnen 2, 3, 4 en 6 omleidingen van kracht zijn.

Lijn 2 (ringlijn)
Vanuit Kraayenstein rijdt lijn 2 via de lijnroute naar de halte Brouwersgracht. Vervolgens via de Prinsegracht (bovenlangs), Jan Hendrikstraat, Riviervischmarkt, via de route van lijn 17 naar CS laag. Vandaar via de route van lijn 9 en 15 naar de Kalvermarkt, daarna rechtsaf Spui, Buitenhof, Gravenstraat, Jan Hendrikstraat, Prinsegracht, eigen lijnroute naar Kraayenstein.

Vanuit Leidschendam Noord rijdt lijn 2 via de lijnroute naar de halte Stuyvesantstraat waar de overloop op lijn 6 richting Leidschendam Leidsenhage plaatsvindt. Vervolgens wordt naar de kruising Laan van Nieuw Oost IndiŽ / Juliana van Stolberglaan gereden en rijdt lijn 6 via de calamiteitenboog rechtsaf de Juliana van Stolberglaan op.

Lijn 3
Vanuit Loosduinen via de lijnroute tot aan de Loosduinseweg. Vervolgens rechtsaf en via de lijnroute van lijn 4 naar De Uithof.
Aan de andere kant rijdt lijn 3 tussen Zoetermeer Centrum West en station Laan van NOI.

Lijn 4
Vanuit De Uithof via de lijnroute tot aan de Noord West Buitensingel. Vervolgens linksaf en via de lijnroute van lijn 3 naar Loosduinen.
Aan de andere kant rijdt lijn 4 tussen Zoetermeer Javalaan en station Laan van NOI.

Lijn 6 (ringlijn)
Vanuit Leyenburg rijdt lijn 6 via de lijnroute naar de halte Brouwersgracht. Vervolgens via de Prinsegracht (bovenlangs), Jan Hendrikstraat, Riviervischmarkt, Buitenhof, Hofweg, Spui, Kalvermarkt, via de route van lijn 9 en 15 naar CS laag. Vandaar via de route van lijn 17 naar de halte Gravenstraat, Jan Hendrikstraat, Prinsegracht, eigen lijnroute naar Leyenburg.

Vanuit Leidschendam Leidsenhage rijdt lijn 6 via de lijnroute naar de kruising Juliana van Stolberglaan / Laan van Nieuw Oost IndiŽ. Via de calamiteitenboog linksaf de Laan van Nieuw Oost IndiŽ op naar de halte Stuyvesantstraat waar de overloop op lijn 2 naar Leidschendam Noord plaatsvindt.

Pendelbussen
Tussen de Monstersestraat en station Laan van NOI zijn pendelbussen (van particuliere bedrijven) ingezet.

Spoorbeveiliging
Op zondag 29 juni 2008 is de lichtseinbeveiliging op Centraal Station (hoog) in gebruik genomen. De buitenste sporen (A en D) zijn nog niet in gebruik, alle seinen langs de in dienst zijnde sporen wel. Wij verwachten dat de sporen A en D in de loop van juli 2008 in gebruik genomen zullen gaan worden.

4025 op bezoek in Groningen
Op dinsdagavond 3 juni 2008 wordt op De Werf de 4025 opgeladen voor transport naar Groningen. Op een bedrijventerrein in Assen wordt overnacht. De 4025 wordt in Assen op 4 juni 2008 geheel bestickerd als 'Regiotram'. In de loop van de avond vertrekt het transport naar de Grote Markt in Groningen. Op donderdag 5 juni 2008 wordt op de Grote Markt in Groningen de laatste hand aan de bestickering gelegd. Aan het begin van de avond wordt de publieksmanifestatie 'Regiotram' in de Martinikerk geopend. Aan het begin van zaterdagavond 7 juni 2008 is de 4025 weer opgeladen voor de terugreis richting Den Haag met een tussenstop in Assen. Op maandag 9 juni 2008 wordt de bestickering in Assen verwijderd. In de loop van de avond zet het transport koers naar Den Haag alwaar de tram iets na middernacht arriveert.

Diversen
- Op dinsdagavond 3 juni 2008 wordt op het remiseterrein Zichtenburg de 3004 aangetroffen, die op eigen kracht rangeert. Een aantal dagen later wordt de tram op lijn 11 in de passagiersdienst gesignaleerd.

- Begin juni 2008 is het opengebroken deel in de Hofwijckstraat geasfalteerd. De in mei 2008 gelegde sporen moeten nog worden aangesloten op de sporen aan de Hollands Spoor zijde. Ook de bovenleiding moet nog worden aangebracht.

- Medio juni 2008 is vanwege de deelname van het Nederlands Elftal aan het EK 2008 een deel van het eindpunt Leyenburg voorzien van vlaggetjes.

- Op 11 juni 2008 rijdt op lijn 15/16 de 3105 rond met een defect display aan de voorzijde. Het lijncijfer 15 en 16 wordt op een apart A-4 tje weergegeven en bij het Centraal Station telkens gewisseld.

- Medio juni 2008 wordt een update in het Visiotainment systeem doorgevoerd (hoge 3000'en en 3100'en). De update bestaat uit het verwijderen van de halte Vrijenbanselaan en het toevoegen van zonegrens bij de halte Brasserskade (lijn 1).
Bij de haltes Centraal Station, Station Hollands Spoor, Station Rijswijk, Delft Station, en Leyenburg wordt een extra scherm getoond (overzichtelijker) met overstapgegevens.

- Op maandag 23 juni 2008 is de voetgangersoversteek op de Mongieur Van Steelaan ter hoogte van Kersengaarde als proef voorzien van een gele kleur. Verkeerswethouder Beimers van de gemeente Leidschendam-Voorburg heeft hiermee het startsein gegeven voor een onderzoek naar het veiliger oversteken van de trambaan voor voetgangers. In totaal worden ruim tien oversteken in Leidschendam van een gele kleur voorzien. Als de proef slaagt gaat de gemeente Leidschendam-Voorburg de resterende oversteekplaatsen ook geel kleuren. Mogelijk kan de gele markering ook elders in de regio navolging krijgen.

- Op 23 juni 2008 start de inbouw van de digitale displays van de lage 3000'en en 3096. In de eerste week zijn de 3001, 3003, 3010 en 3004 voorzien van digitale displays.
Met het inbouwen van de digitale displays worden de desbetreffende trams ook voorzien van een nieuwe digitale halteafroep en een daarvoor bestemde versterker. De 3010 is eind mei 2008 al als prototype voorzien van een nieuwe omroep. De in deze tram aanwezige haltedisplays blijven gehandhaafd.

- Met ingang van 24 juni 2008 is er op de halte Centrum West (Zoetermeer) bij spoor 1 ter hoogte van de deuren 2 en 4 een (proef) markering aangebracht ten behoeve van rolstoel- en scootmobielgebruikers. Als de proef slaagt zullen alle haltes van RandstadRail worden voorzien van een dergelijke markering.

- Per 25 juni 2008 is de halte Duinstraat (lijn 11) richting Scheveningen Haven verplaatst naar de andere kant van de kruising met de Westduinweg en ligt nu ter hoogte van de brandweerkazerne.

- Met ingang van maandag 30 juni 2008 vinden gedurende een periode van bijna drie weken onderhoudswerkzaamheden plaats aan de tramsporen in de Edisonstraat. Tijdens de werkzaamheden wordt de Edisonstraat in beide richtingen voor het overige verkeer afgesloten. De werkzaamheden zullen in twee fases worden uitgevoerd (Laan van Meerdervoort - Valkenboslaan en Valkenboslaan - Beeklaan).

- Vanwege werkzaamheden op de Oude Haagweg, ter hoogte van de Burgemeester Hovylaan, zijn de aldaar liggende tramhaltes met ingang van 26 mei 2008 voor een aantal weken opgeheven. Eind juni 2008 worden de nieuwe halteperrons aangelegd.

- Eind juni 2008 zijn de sporen van de voormalige keerlus van lijn 6 bij De Uithof vernieuwd. De vernieuwde lus zal niet door RandstadRail voertuigen bereden gaan worden.

NIEUWS OP DATUMVrijdag 6 juni 2008
In de loop van de ochtend vindt bij de halte Seghwaert een wisselstoring plaats. Lijn 4 wordt komende vanuit Den Haag vanaf Seghwaert linksom via de Krakeling omgeleid. Vanaf Centrum West rijdt lijn 4 weer naar De Uithof.
Later wordt lijn 4 komende vanaf Centrum West rechtsom via de Krakeling omgeleid. Tussen de halte Seghwaert en Javalaan rijdt over een spoor een pendeltram.

Vanwege een wisselstoring in de loop van de middag bij de halte Seghwaert kan lijn 4 tussen die halte en Zoetermeer Javalaan een aantal uur niet rijden en wordt linksom via de Krakeling omgeleid. Tussen Seghwaert en de Javalaan zijn pendelbussen ingezet.

Maandag 9 juni 2008
De 4041/3, rijdend richting Zoetermeer, krijgt aan het begin van de middag op de Noord West Buitensingel een aanrijding met een auto. Lijn 3 wordt vanaf de Lijnbaan via de route van lijn 4 gestuurd naar Zichtenburg. Tussen Loosduinen en het De Savornin Lohmanplein pendelt een aantal trams. Tussen het De Savornin Lohmanplein en de Monstersestraat zijn pendelbussen ingezet.

Na afloop van de voetbalwedstrijd Nederland - ItaliŽ worden vanwege ongeregeldheden bij het Jonckbloetplein aan het einde van de avond de lijnen 16 en 17 enige tijd omgeleid. Tussen het Hollands Spoor en Wateringen wordt gereden via lijn 9 en 16.

Vrijdag 13 juni 2008
Na afloop van de voetbalwedstrijd Nederland - Frankrijk mogen er op last van de politie geen trams door Laakkwartier rijden. Lijn 1 wordt tussen de Laakkade en de Broekslootkade in beide richtingen via lijn 10 omgeleid. De lijnen 16 en 17 rijden in beide richtingen tussen het Hollands Spoor en Wateringen om via lijn 9 en 16.

Zondag 15 juni 2008
Na afloop van de voetbalwedstrijd Turkije - TsjechiŽ worden de lijnen 6, 11 en 12 enige tijd omgeleid.
Lijn 6 rijdt vanwege de werkzaamheden bij CS hoog in het centrum al een andere route. Tussen de Apeldoornselaan en de Brouwersgracht wordt in beide richtingen via lijn 4 en 2 omgereden.
Lijn 11 rijdt vanaf de Statenlaan via de route van lijn 10 tot aan het Zieken laag - Oranjelaan - Hollands Spoor. Vervolgens via lijn 10 weer terug richting Statenkwartier.
Lijn 12 rijdt vanaf de Regentesselaan via de route van lijn 4 naar de Brouwersgracht. Vervolgens bovenlangs via de Prinsegracht naar de Jan Hendrikstraat - Gravenstraat - Buitenhof - Hofweg - Spui - Bierkade - Zieken - Oranjelaan - Hollands Spoor. Vanaf het Hollands Spoor weer linksaf richting centrum naar de Brouwersgracht om via de route van lijn 4 de Regentesselaan weer te bereiken.

Dinsdag 17 juni 2008
Na afloop van de voetbalwedstrijd Nederland - RoemeniŽ zijn de omleidingen van 13 juni 2008 van kracht.

Donderdag 19 juni 2008
15:15u - 18:00u ; Op de Laan van Wateringse Veld heeft de 3142 een aanrijding gehad. Lijn 16 rijdt niet verder dan de voormalige keerlus Moerwijk. Tussen Moerwijk en Wateringen zijn pendelbussen ingezet.

Maandag 23 juni 2008
14:00 - 15:30 ; Op het Valkenbosplein krijgt de 4019/3 een aanrijding met een vrachtwagen. Lijn 3 wordt vanaf de Lijnbaan enige tijd via de route van lijn 4 naar Zichtenburg gestuurd. Op het tramloze gedeelte zijn pendelbussen ingezet.

Zaterdag 28 juni 2008
In het centrum van Den Haag wordt de jaarlijkse Veteranendag gehouden. Tussen 11:00u en 16:30u worden voor de volgende tramlijnen omleidingen ingesteld.
Lijn 1 wordt in twee ringlijnen opgedeeld. Vanaf Delft Tanthof rijdt lijn 1 tot aan de Schedeldoekshaven. Vervolgens rechtsaf via de Schedeldoekshaven, Lekstraat en lijnroute lijn 17 richting Hollands Spoor en vandaar weer via de lijnroute naar Delft Tanthof. Aan de andere kant van het centrum pendelt een aantal trams tussen Scheveningen Noorderstrand en Plein 1813 .
Lijn 9 rijdt in beide richtingen om via de Schedeldoekshaven.
Lijn 15 rijdt komende vanaf Nootdorp tot aan het Rijswijkseplein. Vervolgens rechtsaf via de route van lijn 17, linksaf Schedeldoekshaven (hulphalte en overloop lijn 16 richting Wateringen) terug naar het Zieken.
Lijn 16 rijdt komende vanaf Wateringen vanaf Hollands Spoor via de route van lijn 17 naar de Lekstraat. Vervolgens linksaf de Schedeldoekshaven op (hulphalte en overloop lijn 15 richting Nootdorp), terug naar het Zieken.
Lijn 17 wordt in twee ringlijnen opgedeeld. Vanaf Wateringse Veld rijdt lijn 17 vanaf de Lekstraat de Schedeldoekshaven op (hulphalte) en zo weer richting Hollands Spoor en Wateringen. Vanaf Statenkwartier rijdt lijn 17 tot aan het Kerkplein en keert aldaar.

Vanwege het kinder Parkpop in het Zuiderpark rijden er tussen de Schedeldoekshaven en het Zuiderpark de 3049 en 3056 als lijn 8K.

Zondag 29 juni 2008
Vanwege het jaarlijkse Parkpop in het Zuiderpark worden tussen Centraal Station (perron E, lijn 9 richting Scheveningen Noorderstrand wordt dan via perron F geleid) en het Zuiderpark een vijftiental extra trams. Het extra vervoer rijdt via het Korte Voorhout, Tournooiveld, Lange Vijverberg door het centrum langs het Hollands Spoor (perron tram 9) over de route van tram 9 naar het Zuiderpark. De trams keren bij Vrederust. Als extra trams zijn gesignaleerd:
Alle trams zijn voorzien van een papieren volgletter en filmen '8K Parkpop'. Alleen de 3110 filmt lijn 8.

Maandag 30 juni 2008
16:30u - 18:30u: De 3010/10, krijgt op de Eisenhowerlaan ter hoogte van het Statenplein een aanrijding met een auto en komt met het eerste draaistel naast het spoor te staan. Nadat de auto is geborgen wordt de 3010 door de noodploeg herspoord. Lijn 10 is vanaf de Scheveningseweg via de route van lijn 1 omgeleid naar Scheveningen Noorderstrand.


Het overnemen van berichten of artikelen is toegestaan mits de bron wordt vermeld.
Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsarchief.