TRAMJOURNAAL

Jaargang 23, no. 182,
maart 2008.
Een uitgave van de Haagse Tram Vrienden ©,
www.haagstramnieuws.org


Onderhoud aan tramnet

Lijn 9:
In de periode 2 tot en met 16 maart 2008 vinden in de avonduren werkzaamheden plaats tussen station Hollands Spoor en Vrederust. Lijn 9 rijdt na 19:00u (vertrek Scheveningen Noorderstrand) niet verder dan station Hollands Spoor. Vervolgens rijdt lijn 9 via de route van lijn 10 naar de halte Laakkade om daar te driehoeken. Door achteruit te rijden wordt de halte Oudemansstraat bereikt. Vandaar weer vooruit via lijn 1 naar perron B bij station HS.
Bij de Laakkade en Oudemansstraat zijn waarschuwingsborden bevestigd die aandacht vragen voor de driehoekende lijn 9 en de juiste wisselstand.

Vanaf maandag 17 maart 2008 vinden in de avonduren (na 19:30u) werkzaamheden plaats tussen CS en Scheveningen Noorderstrand. Lijn 9 rijdt vanuit Vrederust de normale route tot en met de halte Spui-Stadhuis. Daarna rijdt de tram via lijn 16 naar de Rijnstraat. Vanaf CS rijdt lijn 9 weer de lijnroute naar Vrederust. Tussen CS en Scheveningen rijden pendelbussen. Naar verwachting zullen deze werkzaamheden vier weken gaan duren.
Lijn 15 richting Nootdorp halteert dan na 19:30u, vanwege het tijdelijke eindpunt van lijn 9 in de Rijnstraat, op perron G (halte lijn 10 en 17 richting station Hollands Spoor).

SHTM nieuws
Op zondagmiddag 2 maart 2008 is een aantal museumtrams door de 3072 van het HOVM naar de voormalige werkplaats aan de Lijsterbesstraat overgebracht. Als eerste was het de beurt aan de 2. Daarna is de 1101 overgebracht. Vervolgens de 1165.
Tot slot wordt aan het einde van de middag de 1022 overgebracht.

Diversen
- Met ingang van zondag 2 maart geldt voor de tramlijnen 1, 9, 10, 11 en 17 een nieuwe dienstregeling.

- Op maandag 3 maart 2008 is de campagne "Den Haag Schoon" van start gegaan. De 3047 maakt reclame voor deze campagne. Wethouder Baldewsingh heeft dit gedaan door met de campagnetram naar winkelcentrum Leyweg te rijden. Onderweg en in het winkelcentrum spoort de wethouder de inwoners aan om een bijdrage te leveren aan een schoner Den Haag.

- In de eerste week van maart 2008 wordt gestart met het inbouwen van tetracom in de trams. De 3052 is al eerste tram voorzien. Voor het mobilofoonsysteem tetracom zijn op de GTL's nieuwe antenneplaten bevestigd.

- In maart 2008 wordt een aanvang gemaakt met voorbereidende werkzaamheden voor de inbouw van de OV Chipcard kaartlezer in de GTL. Als eerste worden de trams voorzien van steunstangen voor de kaartlezers. Met het plaatsen van deze stangen bij de deurpartijen verdwijnen de aldaar geplaatste tochtruitjes.
Daarnaast worden er ter voorbereiding al aansluitpanelen voor in de trams aangemaakt. Al eerder werden er GPS antennes geplaatst.

- Halverwege maart 2008 wordt gestart met het aanpassen van de camerasystemen in de GTL's. De 'passagiersmonitor' in de A-bak wordt verwijderd en het systeem krijgt een software update.

- In de week van 10 maart 2008 zijn de calamiteitenbogen op de kruising Juliana van Stolberglaan / Laan van Nieuw Oost IndiŽ voorzien van bovenleiding. In de nacht van 13 op 14 maart 2008 is over beide bogen proef gereden. Op woensdagavond 19 maart 2008 worden de bogen door de lijnen 2 en 6 bereden.

- Met ingang van 16 maart 2008 zijn voor de lijnen 12, 15 en 16 nieuwe diensten ingegaan. Per 25 maart 2008 is dit het geval voor de lijnen 3 en 4.
- Op de in- en uitrukbogen (Zichtenburg - Monstersestraat) geldt een passeerverbod voor elkaar passerende RandstadRailvoertuigen. Aanvang en einde van het verbod wordt aangegeven met bordjes.
Voor de in- en uitrukbogen bij de Noord West Buitensingel geldt sinds 22 februari 2008 een maximum snelheid van 15 km/u. Ook dit wordt kenbaar gemaakt met een waarschuwingsbord.

NIEUWS OP DATUMZaterdag 1 maart 2008
Vanaf aanvang dienst tot 12:40u kan lijn 9 niet via een deel van de Melis Stokelaan rijden. Tussen de haltes Moerweg en Zuiderpark is als gevolg van de storm een boom op de bovenleiding gevallen. Lijn 9 rijdt in eerste instantie tot circa 08:00u niet verder dan de Wouwermanstraat en driehoekt vervolgens via het Haags Openbaar Vervoer Museum. Daarna is lijn 9 tussen Hollands Spoor en de Loevesteinlaan in beide richtingen omgeleid via de route van lijn 16. Naast een aantal pendelbussen van de HTM (194, 197 en 198) zijn ook bussen van particuliere bedrijven ingezet (o.a. JoJoTours en Pasteur).

In de loop van de middag komt de 4021/3 in de richting van Zoetermeer bij de halte Van Speijkstraat gestremd te staan vanwege een probleem met de beugel. Vanaf de Noord West Buitensingel komt de 4010 via verkeerd spoor naar de 4010 om deze vervolgens naar Zichtenburg te slepen.

Dinsdag 11 maart 2008
Op last van de brandweer wordt rond de klok van 10:00u de Rijnstraat weer gedeeltelijk afgezet. Dit vanwege de storm en het mogelijk gevaar van naar beneden vallende gevelplaten van de Hoftoren. Dit betekent dat de volgende tramlijnen tot einde dienst te maken krijgen met omleidingen:
- Lijn 9 rijdt tussen de Bosbrug en het centrum in beide richtingen om via Korte Voorhout - Tournooiveld - Lange Vijverberg - Buitenhof - Hofweg - Spui.
- Lijn 10 (spitslijn) rijdt tussen het Rijswijkseplein en de Kneuterdijk in beide richtingen om via Weteringkade - Merwedestraat - Lekstraat - Schedeldoekshaven - Turfmarkt - Kalvermarkt - Spui - Hofweg - Buitenhof.
- Lijn 15 rijdt komende vanuit Nootdorp vanaf het Rijswijkseplein via de route van lijn 17 naar de Schedeldoekshaven (hulphalte). Vandaar als lijn 16 via de Turfmarkt, Kalvermarkt, Spui richting Wateringen.
- Lijn 16 rijdt komende vanuit Wateringen vanaf station Hollands Spoor via de route van lijn 17 naar de Schedeldoekshaven (hulphalte). Vandaar als lijn 15 naar Nootdorp.
- Lijn 17 rijdt in beide richtingen tussen de Merwedestraat en het Buitenhof om via de Schedeldoekshaven, Turfmarkt, Kalvermarkt, Spui, Hofweg.
De lijnen 2, 3, 4 en 6 hebben deze dag niet met omleidingen te maken.

Woensdag 12 maart 2008
Het gebied rond de Hoftoren is nog steeds afgezet. Naast de al op 11 maart 2008 geldende omleidingen krijgen nu ook de lijnen 2, 3, 4 en 6 vanaf aanvang dienst met omleidingen te maken.

Lijn 2 rijdt vanaf de halte Brouwersgracht via de Prinsegracht (bovenlangs) - Jan Hendrikstraat - Gravenstraat - Buitenhof - Hofweg - Spui - Kalvermarkt - Turfmarkt (overstappen op pendelbus) - Schedeldoekshaven - Spui - Hofweg - Buitenhof - Gravenstraat - Jan Hendrikstraat - Prinsegracht - terug naar Kraayenstein.
Om de drukte van de overstap van de lijnen 3 en 4 bij de Monstersestraat op te vangen worden extra pendeltrams ingezet tussen de Monstersestraat en het centrum. De trams rijden onder de lijnnummers 2, 2K, 6K en filmen 'Extra Dienst'. De extra's rijden vanaf de Monsterstraat via de omleidingsroute van lijn 2 een rondje door het centrum en rijden vanaf de Prinsegracht via de route van lijn 6 en 11 weer terug naar de Monstersestraat. Een aantal extra's van lijn 2 rijdt de route tussen Kraayenstein en het centrum.
In de loop van de ochtend is een aantal GTL's (met toestemming van de brandweer) via de tramtunnel en Centraal Station hoog overgebracht zodat aan de andere kant van het tramviaduct tramlijn 2 tussen station Laan van Nieuw Oost IndiŽ en Leidschendam Noord kan rijden. Op het tramloze gedeelte zijn pendelbussen ingezet.
Lijn 6 rijdt vanaf de halte Brouwersgracht via de Prinsegracht (bovenlangs) - Jan Hendrikstraat - Gravenstraat - Buitenhof - Hofweg - Spui - Schedeldoekshaven (overstappen op pendelbus) - Turfmarkt - Kalvermarkt - Spui - Hofweg - Buitenhof - Gravenstraat - Jan Hendrikstraat - Prinsegracht - terug naar het Castricumplein. Sommige trams filmen lijn 6K.
In de loop van de ochtend is een aantal GTL's (met toestemming van de brandweer) via de tramtunnel en Centraal Station hoog overgebracht zodat aan de andere kant van het tramviaduct tramlijn 6 tussen het Stuyvesantplein en Leidschendam Leidsenhage kan rijden. Op het tramloze gedeelte zijn pendelbussen ingezet.

- Lijn 3 rijdt vanaf Loosduinen tot aan de Loosduinseweg en vervolgens rechtsaf als lijn 4 richting De Uithof. Van en naar het centrum (noodhalte Turfmarkt) kan met lijn 2 (halte Monstersestraat) worden gereden. Aan de andere kant rijdt lijn 3 niet verder dan Centraal Station. Via de tailtrack wordt gekeerd.
- Lijn 4 rijdt vanaf De Uithof tot aan de Noord West Buitensingel en vervolgens linksaf als lijn 3 naar Loosduinen. Van en naar het centrum (noodhalte Turfmarkt) kan met lijn 2 (halte Monstersestraat) worden gereden. Aan de andere kant rijdt lijn 4 niet verder dan Centraal Station. Via de tailtrack wordt gekeerd.

Rond de klok van 19:15u wordt het gebied rond de Hoftoren weer vrij gegeven en kunnen de omgeleide tramlijnen weer de normale routes berijden.

12:00u - 14:00u; Bij het eindpunt Statenkwartier is vanwege de storm een boom op de bovenleiding terecht gekomen. Lijn 17 driehoekt in eerste instantie bij de Frederik Hendriklaan. Tijdens het schakelen van de bovenleidingspanning wijkt lijn 17 vanaf de Laan van Meerdervoort via de route van lijn 3 uit naar Bohemen.

Zaterdag 15 maart 2008
Vandaag is de City Pier City loop weer gehouden. Een aantal tramlijnen heeft te maken gehad met omleidingen. - Lijn 1 rijdt tijdens de doorkomst van de halve marathon door Scheveningen niet verder dan de keerdriehoek bij de Kanaalweg.
- Lijn 9 rijdt tussen 10:30u en 15:00u vanwege het afsluiten van de Kalvermarkt via de Schedeldoekshaven. Tijdens de doorkomst van de halve marathon door Scheveningen rijdt lijn 9 komende vanuit Vrederust niet verder dan de halte Bierkade. Vervolgens via de Schedeldoekshaven, Merwedestraat en de route van lijn 17 richting station Hollands Spoor terug naar Vrederust.
- Lijn 12 wijkt tussen 13:45u en 16:00u uit naar het Castricumplein (vanaf Paul Krugerplein via de route van lijn 6).
- Lijn 15 richting CS rijdt vanaf aanvang dienst tot circa 19:00u vanaf het Rijswijkseplein via lijn 17 naar de Schedeldoekshaven en loopt daar over op lijn 16 naar Wateringen.
- Lijn 16 richting CS rijdt vanaf aanvang dienst tot circa 19:00u niet verder dan de halte Bierkade en draait vervolgens de Schedeldoekshaven op. Aldaar loopt lijn 16 over op lijn 15 richting Nootdorp en rijdt via de Lekstraat naar het Rijswijkseplein.
- Lijn 17 rijdt tussen 11:00u en 15:30u in beide richtingen tussen het Statenplein en de Lekstraat om via de route van lijn 10 naar de Kneuterdijk. Vandaar via het Spui naar de Schedeldoekshaven en Lekstraat. Vanaf aanvang dienst tot het begin van de avond kan sowieso niet via het Tournooiveld worden gereden. Tussen het Buitenhof en de Lekstraat rijdt lijn 17 dan om via de Schedeldoekshaven en het Spui.
- De lijnen 3 en 11 hebben respectievelijk bij de haltes Valkenbosplein en Groot Hertoginnelaan enige hinder ondervonden.

15:45u - 16:45u ; Vanwege een particuliere aanrijding bij de Gruttosingel wijkt lijn 15 vanaf de Hoornbrug via de route van lijn 1 uit naar de keerdriehoek 's-Gravenmade.

Vrijdag 14 maart 2008
In de loop van de ochtend is op het remiseterrein Scheveningen de 3146 ontspoord. De noodploeg heeft de tram weer herspoord.

Vanwege een wisselstoring bij de Houtkade hebben de lijnen 3 en 4 een deel van de ochtend en middag te maken met inkortingen. Vanuit Den Haag rijden de lijnen 3 en 4 niet verder dan de halte Forepark. In Zoetermeer rijdt lijn 3 een rondje via de Krakeling en lijn 4 pendelt tussen Centrum West en Javalaan.

Maandag 17 maart 2008
Aan het einde van de middag botst aan de het eindpunt Voorburg Station de 3111/10 op de 3009/10.

Woensdag 19 maart 2008
In de loop van de avond rijdt een auto bij de halte Oostinje de trambaan en strandt halverwege de oprit naar Ternoot. Vanwege deze stremming worden de lijnen 2 en 6 in twee delen opgeknipt. Vanaf de Prinsegracht rijden de lijnen 2 en 6 via de Jan Hendrikstraat, Gravenstraat, Buitenhof, lijn 17, CS laag, Schedeldoekshaven, Turfmarkt, Kalvermarkt, Spui, Hofweg, Buitenhof, Gravenstraat, Jan Hendrikstraat, terug naar Kraayenstein en Castricumplein.
Aan de andere kant van het tramviaduct pendelt in eerste instantie een aantal trams van lijn 2 tussen station Laan van Nieuw Oost IndiŽ en Leidschendam Noord en een aantal trams van lijn 6 tussen het Stuyvesantplein en Leidschendam Leidsenhage. Na het verwijderen van de kallen bij de wissels van de calamiteitenbogen bij de kruising Laan van Nieuw Oost IndiŽ / Juliana van Stolberglaan kunnen de lijn 2 en 6 gebruik maken van deze bogen en vormen ze beiden een ringlijn. Het driehoeken bij station Laan van NOI en achteruit rijden bij het Stuyvesantplein komt daarmee te vervallen.
Op het tramloze gedeelte zijn pendelbussen ingezet. Het voertuig is door een kraanwagen van de trambaan getakeld. Tegen de klok van 23:00u behoort de stremming tot het verleden.

Vrijdag 21 maart 2008
08:50u - 09:50u ; Net voorbij de halte op de Prinsegracht (richting tramtunnel) ontspoort de 1139 met het eerste draaistel. Lijn 2 rijdt tussen de Monstersestraat en de Brouwersgracht in beide richtingen om via lijn 11 en 6. De lijnen 3 en 4 rijden komende vanuit Zoetermeer niet verder dan station Laan van NOI en rijden vandaar weer terug richting Zoetermeer. Aan de andere kant van het centrum pendelen de lijnen 3 en 4 tussen Loosduinen en De Uithof. De slijptram is de door de noodploeg weer herspoord middels een stukje achteruit rijden.

17:05 - 19:10u; Vanwege een stroomstoring in een deel van Rijswijk kan lijn 17 niet de normale route rijden en rijdt in beide richtingen tussen het Jonckbloetplein en Wateringen om via lijn 16. In het stroomloze gedeelte staan de 3012 (richting Wateringen) gestremd bij de halte Aletta Jacobsstraat en de 3040 (richting Statenkwartier) bij de Weidedreef. De pendelbussen 154 en 204 hebben het tramloze gedeelte bediend.

Maandag 31 maart 2008
Bij station Laan van NOI (laag) wordt een brandweeroefening gehouden met de 3108 en 4043. Na afloop wordt de 4043 weer op lijn 3 ingezet en rukt de 3108 in naar de remise.

13:05u - 16:20u; Vanwege een aanrijding met een GTL op lijn 2 op de Prinsegracht krijgt een aantal tramlijnen te maken met omleidingen. Lijn 2 rijdt in beide richtingen tussen de Brouwersgracht en de Monstersestraat om via lijn 6 en 11.
- Lijn 3 rijdt vanaf Loosduinen tot aan de Loosduinseweg en vervolgens rechtsaf als lijn 4 richting De Uithof. Aan de andere kant rijdt lijn 3 niet verder dan station Laan van NOI - Lijn 4 rijdt vanaf De Uithof tot aan de Noord West Buitensingel en vervolgens linksaf als lijn 3 naar Loosduinen. Aan de andere kant rijdt lijn 4 in beginstel niet verder dan station Laan van NOI. Later wordt lijn 4 ingekort tot aan Centrum West.
Tussen Centraal Station en Voorburg 't Loo zijn naast bussen van enkele particulieren ook de 102 en 151 ingezet.


Het overnemen van berichten of artikelen is toegestaan mits de bron wordt vermeld.
Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsarchief.