Voorwoord

Een uitgave van de Haagse Tram Vrienden ©,
www.haagstramnieuws.org

3099

Scheveningseweg, 27-03-1999, Foto: S. Kuipers


In 1991 verscheen de eerste editie van het Dossier GTL8. Intussen is er veel gebeurd. De serie 3000 (GTL8-I) heeft een vervolg gekregen in de vorm van de serie 3100 (GTL8-II).

Destijds schreven wij in het voorwoord dat de waarde van een uitgave waarin een modern materieeltype besproken wordt, ligt in het vastleggen van gegevens voordat de 'tand des tijds' daar vat op krijgt. Hoe langer men wacht, hoe moeilijker het wordt een betrouwbaar en compleet beeld te scheppen. Materiaal gaat verloren, het geheugen blijkt een onbetrouwbare bron.

Al spoedig na het uitbrengen van de eerste editie bleek dat deze op diverse punten aanvulling of wijziging behoefde. Veel dank zijn wij verschuldigd aan de vele mensen die ons geholpen hebben bij de totstandkoming van deze beperkte internet uitgave. In het bijzonder willen wij J. Blok, ing. D.A. Borgdorff, en J. Hulscher noemen.

Bij het samenstellen van deze pagina's is gebruik gemaakt van eigen aantekeningen, waarnemingen van andere hobbyisten en mededelingen van HTM'ers. Ook is geput uit de tijdschriften Railnieuws / Het Openbaar Vervoer en Op de Rails. Tenslotte waren ook de dagbladen uit de Haagse regio een belangrijke bron. De grote foto's verschijnen door in de tekst op de links of op thumbnails te klikken.

De bekende fabrikant van trammaterieel uit het Belgische Brugge heeft in de loop der jaren diverse namen gevoerd. Van La Brugeoise et Nivelles werd het BN, en sinds enige tijd worden de producten geleverd onder de naam BombardierBN. Om misverstanden te voorkomen wordt deze fabrikant consequent aangeduid met de naam BN-Brugge.
Klik hier om terug te gaan naar de startpagina van Dossier GTL8.