Lijn 3 ; 1985 - 2007

Een uitgave van de Haagse Tram Vrienden ©,
www.haagstramnieuws.org
We nemen u zo'n 20 jaar terug in de tijd. Lijn 3 rijdt tussen Bohemen (De Savornin Lohmanplein) en station Laan van NOI.
Op de Laan van Meerdervoort ter hoogte van het De Savornin Lohmanplein worden voorbereidingen getroffen voor de verlenging van lijn 3 naar het Arnold Spoelplein te Loosduinen.
Op 14 september 1985 is de verlenging naar Loosduinen een feit. In de Aaltje Noordewierstraat worden de openingstrams vooraf gegaan door een majorettes- en muziekkorps.
In maart 1986 bestaat lijn 3 tachtig jaar. De 'versierde' 1001 rijdt op een zaterdag die maand een aantal ritten op lijn 3.
Eind jaren '80 wordt de keerlus bij station Laan van NOI opgebroken vanwege de komst van een ministerie. De trams rijden vanaf de Laan van NOI verder door richting spoorbaan en gaan dan naar rechts de toekomstige Anna van Hannoverstraat in richting Wilhelmina van Pruisenweg, waar langs de brandweerkazerne een keerdriehoek ligt.
Begin jaren '90 vindt na het vertrek van de beginhalte Laan van NOI een aantal ontsporingen plaats.
Vanwege een calamiteit kunnen de trams komende vanaf CS hoog niet via spoor 1 naar de Muzenstraat en de Kalvermarkt rijden. De trams rijden via spoor 2 naar beneden om vervolgens via de Roverboog, Turfmarkt, Schedeldoekshaven, CS laag, Bosbrug, Voorhout, het centrum te bereiken.
In de loop van 1991 is er weer een eindlus bij station Laan van NOI terug. De trams van lijn 3 rijden nu om het ministerie van Sociale Zaken heen (Laan van NOI - Schenkkade - Wilhelmina van Pruisenweg - Anna van Hannoverstraat - Laan van NOI.
Vanaf 1992 rijdt lijn 3 ook gedeeltelijk door naar Leidschendam Noord en halteert daar samen met lijn 6.

De voorbeidingen voor de werkzaamheden voor de aanleg van een keerlus bij ziekenhuis Antoniushove vangen later dat jaar aan.
Begin jaren '90 rijden er met enige regelmaat koppelstellen op lijn 3. Zo zien we op de Beeklaan een koppelstel van lijn 3 in de omleiding.
In 1992 doet de eerste totaalreclametram, Marks & Spencer, zijn intrede bij de HTM.

In juli 1992 arriveert de 3101 en verschijnt voor het eerst in de passagiersdienst op lijn 3. Aan het eindpunt Leidschendam Noord halteert dan lijn 7. Lijn 6 is terug getrokken naar station Mariahoeve.
Eind augustus 1992 is de keerlus bij Antoniushove gereed en wordt door lijn 3 als eindpunt ingenomen.
In september 1994 vinden in een gedeelte van de Torenstraat werkzaamheden plaats, waardoor lijn 3 aldaar tijdelijk enkelspoor rijdt.
Vanwege de aanleg van de tramtunnel en de daarbij behorende lekkages vinden eind jaren '90 verleggingen van de sporen of omleidingen in het centrum plaats. Tijdens spoorvervanging op de Laan van Meerdervoort (1997) rijdt lijn 3 gedeeltelijk enkelspoor.
In 1996 rijdt de 3106 enige tijd rond met een kunstuiting op de A-bak (alleen blinde zijde).
Vanwege de aanleg van een onderdoorgang voor de trams op de Heuvelweg (Leidschendam), rijden de trams in 2001 aldaar tijdelijk via noodsporen.
Een aantal jaren rijdt rond kerstmis de 3110 als kersttram op lijn 3.
Vanaf eind 2000 rijden de trams weer tijdelijk via de Grote Marktstraat. Dit zal nog duren tot en met medio oktober 2004, wanneer de tramtunnel in gebruik wordt genomen.
Lijn 3 wordt in de loop van 2001 ingekort tot aan de keerlus CS hoog.
Werkzaamheden op de Conradbrug zorgen er in 2005 voor dat lijn 3 aldaar tijdelijk enkelspoor rijdt.
Vanwege aanpassingen aan de keerlus Laan van NOI (uitwijkmogelijkheid voor RandstadRail) heeft lijn 3 in september 2006 tijdelijk het Stuyvesantplein als eindpunt.
Met de aanvang van het proefbedrijf van RandstadRail wordt besloten lijn 3 met ingang van 8 oktober 2006 niet meer via de tramtunnel te laten rijden en vanaf de Prinsegracht bovenlangs via het centrum naar CS laag te laten rijden.

Eind augustus 2006 rijdt lijn 3 voor het laatst met GTL's naar het Arnold Spoelplein. Tussen het De Savornin Lohmanplein en Loosduinen wordt het traject geschikt gemaakt voor RandstadRail. Lijn 3 rijdt niet verder dan het in 1985 verlaten eindpunt Bohemen.
Vanaf 22 januari 2007 start op lijn 3 het gedeeltelijke proefbedrijf.
Zondag 11 februari 2007 is de laatste dag voor GTL's op lijn 3. Die dag ontmoeten oud en nieuw elkaar bij Bohemen.
Vanaf 12 februari 2007 rijdt RandstadRail 3.