Excursie 1006

Een uitgave van de Haagse Tram Vrienden ©,
www.haagstramnieuws.org


Een verslag van Sem Kuipers:

Op 7 oktober 1952 verscheen de 1006 voor het eerst in dienst.
Bijna 29 jaar later, op 29 september 1981 reed deze PCC zijn laatste ritjes. De 1006 werd niet gesloopt, maar verhuisde in augustus 1983 naar BN in Brugge, om daar ooit deel uit te gaan maken van een tentoonstelling. De 1006 heeft vele jaren buiten gestaan, alvorens naar een hal op het fabrieksterrein verplaatst te worden.

Met het naderende 125 jarig bestaan van de kustlijn, ontstond bij de organisatie het idee om een PCC te laten meerijden in de optocht. In eerste instantie werd er nog aan gedacht om de 1006 enigszins te verbouwen tot een exemplaar van de NMVB, compleet met beugel voorop.
Aangezien ook de 1006 een Belgisch product is, werd ervoor gekozen de PCC in Haagse toestand te houden. In september 2008 werd de 1006 overgebracht naar de stelplaats in Gent, alwaar omsporing naar meterspoor plaats vond. Vervolgens werd de tram in juli 2009 naar de stelplaats in Knokke gebracht, waar medewerkers van TTO Noordzee, geassisteerd door mensen van de Tramweg Stichting, de 1006 klaar maakten voor de festiviteiten rond 125 jaar Kusttram.
Het is de bedoeling dat de tram regelmatig wordt ingezet, zowel voor verhuurd vervoer als op zomerse zondagen.

Op zaterdag 2 oktober 2010 organiseerde C-tracks een excursie met de 1006.
Hoewel C-tracks een ruime ervaring heeft met de organisatie van spoorexcursies, was dit de eerste tramexcursie. En ik kan niet anders dan concluderen dat de organisatie tiptop was.
De rit per touringcar heen en terug verliep vlekkeloos, de fotostops waren naar omstandigheden goed gekozen (tsja, het weer heb je nu eenmaal niet in de hand) en er was zelfs ruimte om een aantal gestrande treinreizigers een lift te geven.
Complimenten ook naar de Belgische gastheren, die zorg droegen voor de veiligheid tussen het razende autoverkeer en ons in het depot van TTO Noordzee trakteerden op koffie en koek.
Al met al een zeer geslaagde excursie, en ik hoop dan ook dat het C-tracks lukt om met de 1024 een excursie te houden in Brussel.

Hieronder volgen een aantal foto's.
Foto 01. De 1006 staat klaar bij het depot Knokke.
Foto 02. De straten van Blankenberge bieden een mooie achtergrond.
Foto 03. Standaardplaat bij de molen van Wenduine.


Foto 04. Het stationnetje De Haan aan Zee.
Foto 05. De boog richting de Promenade van Oostende.
Foto 06. Station De Panne tijdens een hoosbui.


Foto 07. De bewolking boven zee is een voorbode voor meer regen.
Foto 08. Passage bij het station van Oostende.
Foto 09. Het opstelspoor bij De Haan wordt gebruikt om een dienstwagen te laten passeren.


Voor een uitgebreid verslag verwijs ik naar de site van C-tracks en voor een videoverslag naar De Digitale Tram.