Blackpool is fun (10) - Het einde voor de oude tram

Een uitgave van de Haagse Tram Vrienden ©,
www.haagstramnieuws.org
BLACKPOOL - HET EINDE VOOR DE OUDE TRAM, door Sem Kuipers.

Zoals u intussen bent gewend van Haags Tram Nieuws, verschijnt eens in de zoveel tijd een reisverslag van een bezoek aan Blackpool. De stad van zon, zee, strand en vooral plezier: FUN in grote letters! Heerlijk vanaf één van de pieren trams spotten en uitrukkers peilen bij Aquarius met een lekkere kop koffie. Is het weer goed genoeg voor de 'Boats'? Zo niet? Niet getreurd, er is altijd een 'Balloon in sight'!

Al ettelijke jaren wordt er hard gewerkt om het, in de ogen van de Blackpool Burrough Council verouderde trambedrijf, klaar te maken voor de tijd van NU.
In een project van enorme omvang wordt het trambedrijf "ge-upgrade" en de zeewering vernieuwd en versterkt. Beide projecten verslinden bakken met geld, en menig maal hinderen de werkzaamheden aan de zeewering het up-graden van de tram en andersom. Maar weest gerust: in 2012 is alles gereed en kent u Blackpool niet meer terug! Vanaf de start van het seizoen zal de basisdienst van Starr Gate naar Fleetwood worden uitgevoerd met 16 moderne lagevloertrams. De tussendienst naar Cleveleys maakt gebruik van verbrede Balloons, en aangezien beide diensten een tien minuten frequentie krijgen, kun je elke vijf minuten per tram over het grootste deel van de lijn reizen. WOW!

De praktijk zal uitwijzen of deze positieve geluiden werkelijkheid worden. Critici wijzen erop dat de Council weliswaar veel geld heeft gestoken in het vernieuwen van de baan en in 16 lagevloertrams (die eigendom blijven van de Council en dus geen BTC kleuren en logos krijgen), maar dat in het nieuwe depot geen ruimte is voor de gemoderniseerde Balloons, die door de Council worden omschreven als 'Heritage'-trams. Deze betiteling brengt trouwens met zich mee dat de Balloons niet eens hoeven worden aangepast met een brede instap, aangezien deze modificatie niet geldt voor trams met een 'Heritage' status. Weggegooid geld dus door BTC!

Voorlopig is het nog 2011 en dus het laatste jaar van de 'oude vloot'. Reden te meer om nog een keer naar Blackpool af te reizen om de overgang van smalle naar verbrede Balloons vast te leggen. Het jubileumweekend van de Fylde Tramway Society (FTS) lijkt een uitstekend moment voor een bezoek.
Foto 01: Uitrukker 762 (bestemd voor het NTM in Crich) loopt over, terwijl de 709 wacht alvorens de rit naar Cabin te vervolgen Foxhall, 26 augustus 2011.
Foto 02: Duidelijk zichtbaar is het verschil tussen de verbrede 720 en de nog te verbreden 711. Pleasure Beach, 26 augustus 2011.
Foto 03: De 718 passeert in het jasje van Mme Tussauds de gelijknamige attractie , 27 augustus 2011.


Gelukkig is de dienstregeling iets verbeterd ten opzichte van het vorige bezoek. De tramdienst begint nog steeds laat en eindigt vroeg, maar er is nu een versterkingsdienst tussen Pleasure Beach en North Pier. De uitrukkers van deze dienst maken eerst een slag Depot - Foxhall (overlopen) - Pleasure Beach - Cabin - Pleasure Beach - North Pier om te zorgen dat ook de mensen rond North Shore enigszins bijtijds (voor zover je daar nog van kunt spreken na negenen) in het centrum kunnen zijn. Alvorens in te rukken gaat ook de laatste rit tot Cabin in plaats van North Pier. In principe rijdt deze dienst met dubbeldekkers, maar erg betrouwbaar blijken deze niet te zijn. Algemeen bekend is de hoge storingsgraad bij de Centeneries 641 - 648 en de Jubilees 761 en 762, maar na verhoging van de bovenleidingsspanning, het inbouwen van laagspanningscircuits voor transponders en het verbreden en inbouwen van nieuwe deuren, zijn ook de Balloons tot een onbetrouwbare serie verworden.
Het is wel duidelijk dat het seizoen goed onderweg is, want naast de (zij het magere) verbetering van de tramdienst, zijn er ook weer dubbeldeksbussen aan te treffen op lijn 1. Zouden BTC en de Council het dan toch goed voorhebben met de achteloze ov-gebruiker?
Foto 04: Het lijkt wel of de tijd even heeft stil gestaan. Bussen 407 en 408 op lijn 1 in de oude Metro Coastlines kleuren van deze lijn. Foxhall, 27 augustus 2011.
Foto 05: De verbouwde 707 en de 'uiterste reserve' 723 passeren de markante (lees lelijke) trouwkapel. Promenade, 28 augustus 2011.
Foto 06: Omdat reclamecontracten vaak meerjarig worden afgesloten is in een aantal gevallen de reclame van een af te voeren wagen over geplakt op een wagen die in dienst blijft, zoals hier de 648 en 713. Central Pier, 29 augustus 2011.


Het valt niet te ontkennen dat veel mensen het somber inzien. Het hele seizoen zal de tramdienst beperkt blijven tot het traject Pleasure Beach - Little Bispham, zodat Cleveleys en Fleetwood verstoken blijven van tramvervoer. Vanaf 7 november 2011 wordt de tramdienst gestaakt voor de winter en kan BTC de laatste twee Balloons (711 en 719) gaan verbreden. Alle niet voor de dienst benodigde trams zullen deze winter Blackpool moeten verlaten. Slechts een handje vol 'Specials' (zoals 147, 600, 706 en 717) en een uiterste reserve (631,701 en 723) wordt achter de hand gehouden. Een deel van Rigby Road zal bovendien gereed worden gemaakt om bussen te stallen.

Genoeg somberheid! Het jubileumweekend van de FTS belooft een aantal tramexcursies, dus dat kan niet tegenvallen. Vreemd genoeg heeft de organisatie ervoor gekozen de excursies te houden met trams die juist bewaard blijven en ook volgend jaar weer te zien zullen zijn. De excursie op zaterdag begint met Boat 600, die in verband met het verwachte slechte weer bijtijds wordt vervangen door de F736. Het fregat blijkt een slechte keuze, want de 718 wordt aan North Pier gekeerd en buiten dienst noordwaarts gestuurd om de excursiegangers op te pikken.
Zondag rijdt de Western Train. Natuurlijk alleraardigst om deze tram bij daglicht te zien rijden, maar toch voelt het als een gemiste kans om juist met dit materieel te rijden.
Foto 07: Little Willie kan aan Little Bispham nog net een zonnestraaltje meepakken, maar donkere wolken verschijnen aan de horizon , 28 augustus 2011.
Foto 08: Als vervanging wordt de F736 ingezet, die hier leeg North Pier passeert. 28 augustus 2011.
Foto 09: 733+734 zijn ook zonder dat de lampjes branden indrukwekkend. North Shore, 29 augustus 2011.


In de nacht van 29 op 30 augustus 2011 wordt de eerste Flexity lagevloertram afgeleverd.
Ik ben me op dat moment al aan het voorbereiden op de terugreis. Die 30e augustus is de meest vreselijke dag in mijn leven tot nu toe.

Wat is het toch met naderende eindes dat je altijd nog in actie wil komen op het laatste moment. Ik kom al sinds 2001 regelmatig in Blackpool, en heb in die jaren alles al wel eens gezien en gefotografeerd. Toch wilde ik ook naar het 'laatste' weekend van de 'oude tram'. Wie weet, misschien reed Flexity 001 ook wel proef en kon ik Blackpool waardig 'afsluiten'. Dit keer reisde mijn moeder mee, omdat ook zij nu wel eens zelf wilde zien wat dat Blackpool nu helemaal voorstelde.
Ondanks dat het tijdens de Illuminations altijd druk is, was het aan de dienstregeling duidelijk te zien dat het hoogseizoen voorbij is. Geen dubbeldekkers in de basisdienst, zowel niet bij de tram als bij Promenade-buslijn 1. In plaats daarvan rijden de verguisde Centeneries, aangevuld met 631 en 632. Enkele Balloons rijden versterkingsritten en het enige nog rijbevoegde tweetal twinsets rijdt voor de 'Drivers Experience' lesritten. In de avond worden voor het vervoer langs de Illuminations een aantal extra's ingezet, veelal de 723, 761 en 762. Ik heb het statief bij me om eventueel avondopnames te maken, maar het grote aantal liefhebbers dat dit weekend op de been is, weerhoudt me er van enige moeite te doen. Dit weekend gaat vooral om het 'erbij zijn'-gevoel.
Foto 10: Trawler 737 zal vertrekken naar Little Bispham en passeert hier leswagen 685+675. Pleasure Beach, 4 november 2011.
Foto 11: De aan North Pier kerende 632 wordt ingehaald door de 642, die de basisdienst verzorgt. North Pier, 4 november 2011.
Foto 12: Enkeldekkers zover het oog reikt. Centeneries 642 en 644 passeren elkaar aan South Pier, gezien vanuit de 632. 4 november 2011.


Het weer zit alleszins mee tijdens dit november weekend. De voorspelling gaf veel regen, maar het gehele weekend is zonovergoten. De kritische fotograaf zal meteen roepen dat een laag novemberzonnetje voor het fotograferen van trams niet optimaal is. Geheel juist. De zonneschijn beperkt het fotograferen tot slechts enkele uren rond het middaguur, maar anderzijds moet ik er niet aan denken om met een koude hevige wind en striemende regen langs de Promenade te kuieren.
En eigenlijk beleeft toch iedere hobbyist de hobby op zijn of haar eigen manier. Ik heb hordes fotografen platen zien schieten die ik nooit zou kunnen / willen maken. Ieder het zijne.
Foto 13: Centenery 646 passeert het Comedy Carpet, 5 november 2011.
Foto 14: Het novemberzonnetje geeft 's ochtends een uurtje de gelegenheid aan North Pier te staan Hier passeert de 631 richting Pleasure Beach, 6 november 2011.
Foto 15: Blackpoolse logica: de 645 wordt naar binnen gehaald zodat een defect onderdeel in de 643 kan worden uitgewisseld en de 643 naar buiten kan. Foxhall, 6 november 2011.


Onvermijdelijk dit weekend zijn natuurlijk de speciale ritten. Het is immers het laatste weekend van de 'traditionele' tram. Zowel 5 als 6 november 2011 zijn er 2 ritten, één om 11 uur 's ochtends en één om half drie 's middags. Vooral de middagrit is uit fototechnisch oogpunt (lees hier die vervelende lage novemberzon) lastig.
De ochtendrit op 5 november 2011 wordt gereden met de 600 en 717. Het zal één van de weinige keren zijn dat zo laat in het seizoen nog een Boat te fotograferen is. Voor de middagrit worden de 147 en 715 ingezet. Het is helder en de temperatuur zakt snel. Ik besluit op North Pier een bakkie Choco te halen om een beetje warm te worden, en natuurlijk net als ik vanaf de Pier kom zie ik de 147 en 715 passeren in het laatste zonlicht van die dag. Aargh... achter je kont om...
Nee kalm blijven! Het gaat om het 'erbij zijn'-gevoel.
Opmerkelijk is het trouwens dat deze dag 7 van de 8 Centeneries op de baan zijn. Alleen de 641 ontbreekt.
Zondag 6 november is de Twinset-dag. De ochtendrit wordt gereden door het oranje stel en de middagrit door het rode, aangevuld met de 715.
Foto 16: Aan het zonnetje zal het niet liggen dat de 600 zo schaars bezet is. De forse prijs voor de afscheidsritten zal eerder de oorzaak zijn. Promenade, 5 november 2011.
Foto 17: Het is zeker dat de Twinsets in 2012 niet terug keren. Terecht dat juist met dit tramtype op de laatste dag van het seizoen 2011 afscheidsritten worden gereden. Twinset 682+672 passeert Central Pier, 6 november 2011.
Foto 18: Één dag na het seizoenseinde worden de 700 en 711 verput. Rigby Road, 7 november 2011.


Via de tamtam vernamen we dat de 762 zondag of maandag zou worden opgehaald en naar het NTM in Crich worden gebracht. Dit zou 'Blackpool 2011' helemaal een mooie afronding geven. Maandagochtend 7 november 2011 stonden er al een hoop hobbyisten bij Rigby Road. Na enig gerangeer met de 700 en 711, bleek al snel dat er voor de achteloze tramenthousiast weinig eer was te behalen. Dus besloten we onze laatste dag goed te benutten en de verbouwde Tower te bezoeken. De harde kern van Blackpool-tram-liefhebbers wist wel beter, want om vier uur die middag werd Cardiff 131 gelost aan Starr Gate. Deze waterwagen is geleend van het NTM en zal worden gebruikt om de sporen gereed te maken voor de Flexity's (de 001 heeft al platte kanten).
Dinsdagochtend vertrokken we weer richting Manchester Airport. Onze vlucht liep vervolgens zes uur vertraging op in verband met een kapotte dop, die eerst vanuit Amsterdam moest worden aangevlogen. Gevolg was dat we pas om half acht 's avonds opstegen. De volgende dag las ik op de nieuwsblog van de LTT dat de 762 dinsdag om 11.20 als retourlading voor de 131 van Rigby Road was vertrokken richting Crich. Hadden we maar een latere vlucht gehad, hadden we maar betere info, hadden we ....
Mijn moeder vond één bezoekje aan Blackpool wel genoeg. Die Engelse ontbijten alleen al ....
Geheel anders is de reactie van Radjoe: "Wanneer begint het seizoen volgend jaar, dan hou ik dat weekend al vrij in mijn agenda".

Dat wordt dus volgend jaar terug naar Blackpool voor Flexity's naast verbrede Balloons. Is het mogelijk Blackpool ooit af te ronden?

Ter nagedachtenis aan mijn vader:
Hans (J.G.) Kuipers, 12 februari 1939 - 30 augustus 2011.