Blackpool is fun (11) - Carry On Blackpool

Een uitgave van de Haagse Tram Vrienden ©,
www.haagstramnieuws.org

Carry on Blackpool, door Sem Kuipers.

Zoals u intussen bent gewend van Haags Tram Nieuws, verschijnt eens in de zoveel tijd een reisverslag van een bezoek aan Blackpool. De stad van zon, zee, strand en vooral plezier: FUN in grote letters!
Heerlijk vanaf één van de pieren trams spotten en uitrukkers peilen bij Aquarius met een lekkere kop koffie. Is het weer niet goed genoeg voor de 'Boats'? Niet getreurd, er is altijd een 'Balloon in sight'!

Het weekend van 5 en 6 november 2011 was het laatste weekend van de traditionele Blackpoolse trams. De tramlijn ging op slot voor de winter en zou in 2012 volledig door modern, dan wel gemoderniseerd materieel bediend worden. Geen 'Boats', 'Brushcars' en traditionele 'Balloons' meer en ook geen 'Centenaries', 'Jubilees' en 'Twinsets'. Vanaf de start van het seizoen 2012 zal de basisdienst van Starr Gate naar Fleetwood worden uitgevoerd met lagevloertrams. De tussendienst naar Cleveleys zal gebruik maken van verbrede Balloons om een 5 minutenfrequentie mogelijk te maken tussen Starr Gate en Cleveleys. Een 'heritage-service' met wagens als 147, 600 en 717 zal de weekenden vanaf Pasen tot aan de Illuminations rijden vanaf Pleasure Beach naar Little Bispham en terug. Slechts tijdens de zomervakantie is een dagelijkse dienst voorzien.

Ik weet eerlijk gezegd niet of ik dit een aanlokkelijk perspectief vind. Tot voor enkele jaren terug maakte het nauwelijks uit wanneer je in Blackpool neerstreek, er was immers altijd een 'Balloon in sight'. Maar het wordt in de nieuwe situatie wel flink plannen om het maximale uit je bezoek te halen. De introductie van een door Classic Bus North West geëxploiteerde lijn 12, een golftoernooi, 'nieuwe' heritagetrams 230 (ex-604) en 272+T2 (272+282) en het toch weer georganiseerde 'Fleetwood Transport Festival', beter bekend als 'Tram Sunday' , lokken ons toch weer naar Blackpool.

Dinsdag 11 juli 2012 strijken we in Blackpool neer en de gevoelens zijn gemengd. De tramdienst wordt gereden met lagevloertrams, maar van een dienstregeling (en zeker een 10 minutendienst) lijkt nauwelijks sprake. Het is geen uitzondering wanneer er een uur lang geen tram komt, waarna vervolgens doodleuk binnen het kwartier drie trams naar Thornton Gate, Fisherman's Walk en Fleetwood voorbij komen. Van de aangekondigde versterkingsdienst met brede 'Balloons' is helemaal geen spoor te bekennen.
Foto 01: De 011 toont de nauwelijks leesbare display. De tram rijdt op de Promenade richting Starr Gate, wo 11 juli 2012.
Foto 02: Van een dienstregeling kun je niet spreken. De 006 gaat maar tot Fisherman's Walk. North Shore, do 12 juli 2012.
Foto 03: Dankzij lijn 12 waan je je bijna in Londen. Tower, za 14 juli 2012.


Wel blij verrast zijn we met CBNW lijn 12 (vanaf Cabin naar Pleasure Beach), waarop een aantal Routemasters te vinden is. Aangezien een ritje £2 kost, zijn er echter nauwelijks passagiers.
Lijn 12 is dan ook niet echt een concurrent van de matige tramdienst. De meeste mensen nemen buslijn 1, die dan ook overvol is. Officieel mag alleen beneden een aantal staande passagiers worden vervoerd, en de beperkte sta ruimte wordt veelal ingenomen door kinderwagens en rolstoelen. Je moet dan ook niet vreemd opkijken als meerdere bussen je voorbij rijden omdat ze vol zijn.
Bovendien is na de vernieuwing van de Promenade een heus verkeersinfarct ontstaan tussen Banks Street en New Bonny Street. Grote delen van de dag staat het verkeer compleet vast, en kun je beter de overvolle lijn 1 uitstappen en te voet verder gaan.
Foto 04: Chaos op de Promenade. "De krant" worstelt zich met de 373 een weg langs het overige verkeer, waaronder CBNW 528 op lijn 12. North Pier, za 14 juli 2012.
Foto 05: Het transport met de 674 draait vanaf Hopton Road Lytham Road op, do 12 juli 2012.
Foto 06: Een dag later laat de zon zich niet zien als de 684 wordt opgeladen. Blundell Street, vr 13 juli 2012.


Als je dan toch een lagevloertram weet binnen te komen moet je niet gek opkijken dat je moet staan. De twee lopende conducteurs (!) doen verwoede pogingen iedereen van een kaartje te voorzien. Er is een halteafroepsysteem, maar het handjevol conducteurs van de oude garde roept nog doodleuk de haltes af. Er zijn trouwens weinig vertrouwde gezichten meer onder de trambestuurders. Als we één van de oudste bussen (de 373) op lijn 1 zien, herkennen we de buschauffeur. Het is "de krant" ; de trambestuurder die jaren geleden doodleuk de controller in de hoogste stand zette en vervolgens zijn krant ging lezen. Kennelijk niets voor hem die nieuwe trams.

Natuurlijk zal Blackpool niet Blackpool zijn als er toch iets onverwachts op je pad komt. Hadden we de dagen voor onze aankomst het vertrek van de 732 en de 647 gemist, woensdag 12 juli was het raak! We waren net op weg naar Aquarius voor een smakelijke hap, en we besloten even om de hoek bij het depot te kijken. Daar stond de 674 al op de vrachtwagen, klaar voor het transport naar z'n nieuwe eigenaar in Gateshead. Een dag later staat de 684 hetzelfde lot te wachten.
Gelukkig voor ons is er genoeg "tamtam" over dat wat komen gaat. Het gerucht gaat dat de 700 verput gaat worden. Normaal gesproken niet heel bijzonder, maar de tram heeft een 'nieuw jasje' gekregen.

Zaterdagochtend staan we al bijtijds bij het depot, net als een handvol andere hobbyisten.
Wat vervolgens gebeurt grenst gewoon aan het bizarre. Op het moment dat de 700 uit de 'paintshop' wordt getrokken, wordt er een bus voor gereden zodat het zicht geblokkeerd wordt. Iedereen sprint naar de andere kant om daar een plaat te maken, maar hier staat 'Balloon' 717 paraat om de boel af te dekken. We zijn verbijsterd en enkele aanwezigen ronduit boos. Kennelijk heeft het personeel de opdracht gekregen dat er voorkomen moet worden dat er foto's worden gemaakt!
Het chagrijn is natuurlijk groot, en daar kan de weekend-'heritage'-dienst weinig aan veranderen. Er rijden slechts twee trams, de 147 en de 631. Wat een aanfluiting die 631.
Foto 07: De 717 wordt strategisch gebruikt om de 700 af te dekken. Rigby Road, za 14 juli 2012.
Foto 08: Weinig 'heritage' die 631. North Pier, za 14 juli 2012.
Foto 09: De 700 toont zijn nieuwe jasje op weg naar 'Tram Sunday'. Ash Street, zo 15 juli 2012.


Zondag , 'Tram Sunday', gaan we al met de eerste tram naar Fleetwood. Wachtend aan North Pier komt eerst de 700 langs, die samen met de 717 aan Pharos Street zal worden geparkeerd voor de dag. Met de lagevloertram zijn we nog op tijd aan Ash Street om de 700 te platen voordat de tram naar zijn plek wordt gereden. De tram is aan Pharos Street nauwelijks fotografeerbaar, het evenement zelf teleurstellend en er is geen pendeldienst meer met oude trams. Voor ons dus echt de laatste keer dat we hier naartoe gaan.
We gaan dan ook snel terug om de 'heritage'-dienst te peilen en Golfbussen te platen.
Wederom twee trams op de 'heritage'-dienst, dit keer de 40 en 600. Jammer genoeg gaat de 600 defect naar binnen en wordt vervangen door... de 631.
Op de golfbaan van het naburige Lytham St. Annes wordt dezer dagen de British Open gehouden. Om vanuit Blackpool bezoekers naar het evenement te lokken rijdt een tweetal pendelroutes (vanaf North Station en vanaf Starr Gate) naar de golfbaan. Een tiental bussen wordt speciaal hiervoor van totaalreclame voorzien. Typisch genoeg betreft het hier de oudste groep Olympians, die kennelijk goed genoeg geacht wordt voor het golfpubliek. De speciale kaartjes zijn megaduur, en eigenlijk alleen een groepje bushobbyisten maakt gebruik van de bussen.
Foto 10: De 600 heeft het begeven en wordt naar het depot gesleept. Manchester Sq., zo 15 juli 2012.
Foto 11: Vanaf Starr Gate kun je per rijdende reclamezuil naar het golftoernooi, zo 15 juli 2012.
Foto 12: Zelfs de 365 is uitverkoren voor het golfcontract. North Station, ma 16 juli 2012.


Net als vorig jaar wordt besloten om na Blackpool een aantal dagen in Manchester te verblijven.
Een bezoek aan het Museum of Transport en de jacht op de als enige in de nieuwe kleuren geschilderde T68 tram stond op het programma.
Binnen enkele jaren zullen alle T68 en T68a trams zijn vervangen door modern K5000 materieel. Het is de vraag of er één van de oude tramstellen wordt bewaard. Er gaan geruchten dat het National Tramway Museum in Crich in elk geval één bak wil bewaren (aangezien een complete tram teveel ruimte inneemt). Ook het GMTM heeft geen ruimte om een T68 te bewaren. Het museum staat vol met bussen uit Manchester en omstreken, en er is al nauwelijks ruimte voor tram 173 uit 1901 en T68 mock-up 1000. Misschien dat de er ruimte zal zijn in het nieuwe depot van de Heaton Park tramlijn?
Foto 13: Binnenkort verleden tijd. T68a tram 2003 op Piccadilly Gardens, di 17 juli 2012.
Foto 14: Het Museum of Transport is goed gevuld met bussen. wo 18 juli 2012.
Foto 15: Het staat nog best aardig zo'n T68 in het geel. High Street, wo 18 juli 2012.


Tsja, wat moet je nu met dat nieuwe Blackpool. Het is duidelijk dat het oude Blackpool-gevoel niet meer terug gaat komen. Het management van Blackpool Transport en de Blackpool Burough Council hebben de blikken duidelijk voorwaarts gericht. Oud is uit, nostalgie is vies. De toekomst mag niet worden verpest met oude (of verbouwde) trams. Alle oude / museumtrams die geen eigendom zijn van Blackpool Transport hebben het depot aan Rigby Road moeten verlaten; dus geen massale rangeeracties meer, waarbij stoffig materieel dat al jaren buiten dienst staat wordt verput.

We zijn dan ook verbijsterd als bekend wordt dat de Illuminations dit jaar worden opgesierd door wel TWEE oude trams. Zullen we dan toch nog een keer gaan... Bovendien is de tweede buslijn van CBNW in dienst gekomen en is er de Wirral Bus & Tram Show in Birkenhead. Gaan dus!

De tramdienst is nog net zo belabberd als van de zomer. Weer geen verbrede 'Balloons' en ook geen 'heritage'-dienst meer. Deze houdt namelijk op wanneer de Illuminations beginnen; dan wordt op dezelfde route (tussen Pleasure Beach en Little Bispham) de Illuminations Tour gereden.

Op zondag 7 oktober 2012 reizen we eerst af naar Birkenhead voor de jaarlijkse Bus & Tram show. Op zich stelt het tramlijntje niet zoveel voor, maar als er een evenement is worden natuurlijk alle registers open getrokken. Helaas worden maar vier trams gebruikt (Liverpool 762, Wallasey 78, Birkenhead 20 en Lissabon 730) op de pendeldienst tussen het depot aan Taylor Street en Woodside Ferry en is het depot Pacific Road niet te bezichtigen. Gelukkig maakt de stralende zon een hoop goed.
Enkele dagen na dit evenement gaat op last van de inspectie de deur van het museum 'hangende een onderzoek naar de veiligheid' op slot.
Foto 16: Busdrukte aan Lord Street in Birkenhead, zo 7 oktober 2012.
Foto 17: Ronduit prachtig is Wallasey 78. Birkenhead, Shore Road, zo 7 oktober 2012.
Foto 18: Aan Woodside Ferry geven de pendelbussen en -trams aansluiting aan de veerdienst naar Liverpool. Woodside Ferry, zo 7 oktober 2012.


Terug in Blackpool concentreren we ons op de nieuwe lijn 22 en de Illumination trams.
Lijn 22 is de tweede buslijn die door Classic Bus North West wordt geëxploiteerd. Dit tot groot chagrijn van Blackpool Transport. CBNW heeft banden met de Lancastrian Transport Trust en dit schijnt bijgedragen te hebben aan de verslechterende relatie tussen BT en de LTT. Lijn 22 rijdt elk half uur van Mereside Tesco naar Cleveleys met voormalige Londense Dennis Darts en ex-Blackpool Transport 502. Niet ver van de route van lijn 22, achter de ASDA, staan een aantal trams van de LTT in de open lucht gestald. OMO 8, 259, 304, 632, 704 en 715 moesten het depot aan Rigby Road verlaten en de overdekte opslag van de LTT was helaas niet te bereiken per vrachtwagen. Het is welhaast onbegrijpelijk waarom Blackpool Transport en de verschillende lokale museumorganisaties niet tot een gezamenlijk initiatief voor een openbaar vervoermuseum kunnen komen. Een gemiste kans.
Foto 19: CBNW 512 nadert zijn eindbestemming. Mereside Tesco, di 9 oktober 2012.
Foto 20: Wel ven vreemd om ex-BT 502 in CBNW rood te zien. Cherry Tree Road, di 9 oktober 2012.
Foto 21: Slachtoffers van de verzuurde relatie tussen BT en de LTT: 715 en 704, di 9 oktober 2012.


Door naar de Illuminations. Aan Pleasure Beach staat op een speciaal gelegd stukje spoor één van de twee eyecatchers 2012. Om het 60 jarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth II te vieren is een ontwerpwedstrijd voor schoolkinderen georganiseerd. 'Brush' 627 van de 'Friends of Fleetwood Trams' groep is vervolgens onder handen genomen en staat hier onder het oude nummer 290 te pronken. De tram wordt 's avonds verlicht en vormt zo een prachtig decor voor de vertrekkende Illumination Tour-trams. Al snel schiet ik een rol vol en Radjoe raadt me aan deze rol extra goed op te bergen. Dit wil je natuurlijk niet kwijtraken. We persen ons vervolgens in een lagevloertram om naar Gynn Square te trammen. Hier staat de 732, oftewel de 'Rocket', in het plantsoen. De Illuminations Department van de Council wilde deze LTT tram eigenlijk rijdend opknappen, maar daar wilde Blackpool Transport niet aan mee werken. Dus dan maar een stukje spoor op de Gynn en de raket, inclusief astronaut, erop.
Foto 22: Zal OMO 8 ooit nog naar Little Bispham rijden? Mereside, di 9 oktober 2012.
Foto 23: De 290 maakt dit jaar onderdeel uit van de Illiminations. Hier met collega 'Brush' 737, ex-633, ex-296. Pleasure Beach, di 9 oktober 2012.
Foto 24: Helaas niet rijvaardig, maar wel een prachtig gezicht: de 732. Gynn, di 9 oktober 2012.


Al met al ook dit jaar weer voldoende te zien in Blackpool. Ik kan niet wachten tot ik mijn foto's op kan halen bij de fotograaf. Tijdens het bekijken van het resultaat kom ik tot een vervelende conclusie: ik mis een fotorolletje. Het zal me toch niet... Het rolletje met de verlichte trams aan Pleasure Beach: 290, de Western Train, het oorlogsschip... weg.
Nooit berg ik meer een rolletje extra goed op om het niet kwijt te raken.