Blackpool is fun (12) - Herrijzing uit de as

Een uitgave van de Haagse Tram Vrienden ©,
www.haagstramnieuws.org

Blackpool - Herrijzing uit de as, door Sem Kuipers.

Zoals u intussen bent gewend van Haags Tram Nieuws, verschijnt eens in de zoveel tijd een reisverslag van een bezoek aan Blackpool. De stad van zon, zee, strand en vooral plezier: FUN in grote letters! Heerlijk vanaf één van de pieren trams spotten en uitrukkers peilen bij Aquarius met een lekkere kop koffie. Is het weer niet goed genoeg voor de ‘Boats’? Niet getreurd, er is altijd een ‘Balloon in sight’!

Het jaar 2012 gaat ongetwijfeld de boeken in als het meest onaantrekkelijke jaar om de Blackpoolse tram te bezoeken. Natuurlijk…, de hele tramlijn is ‘ge-upgrade’ en het wagenpark totaal vernieuwd met 16 lagevloertrams. Maar wie probeert om nog iets van het oude vertrouwde Blackpool te proeven komt er bekaaid vanaf. Geen inzet van voor de vernieuwde tramlijn geschikt gemaakte Balloons, nauwelijks acte-de préséance tijdens evenementen als Tram Sunday en Totally Transport en een Heritage dienst die rammelt aan alle kanten. Het van te voren aangekondigde aantal Heritage diensten wordt meestal niet gehaald, wat vooral komt door een gebrek aan personeel. Als er wel wordt gereden zijn de trams meer leeg dan vol, wat zijn oorzaak vindt in de idioot hoge prijzen voor tickets.
Nee, de zomerse Heritage Service is een flop. Gelukkig bewijzen de oude trams hun nut nog wel tijdens de Illuminations, maar of dat genoeg blijkt voor een terugkeer in 2013…
De voortekenen zijn niet zeer gunstig.

In het voorjaar van 2013 wordt duidelijk hoe de Heritage Tram Service 2013 eruit zal zien. De inzet tijdens de Illuminations zal nauwelijks wijzigen van de beproefde formule van voorgaande jaren, maar de “Daytime Heritage Service” wordt drastisch beperkt. In eerste instantie zal alleen tijdens Pasen en de drie Bank Holiday-weekeinden worden gereden. Na de nodige protesten komen daar Tram Sunday en de dag van het Totally Transport-event bij. Mocht de interesse dusdanig laag zijn, dan is de kans groot dat het volgend jaar echt gedaan zal zijn met de inzet van oude trams in Blackpool!

De Heritage-trams en tramdienst zijn in 2013 ondergebracht in een aparte tak van Blackpool Transport (zoals HTM Specials) en staat onder leiding van Bryan Lindop. Gelukkig beschikt Bryan (tevens ‘president’ van de Fylde Tramway Society) over de nodige kennis van en passie voor oude trams en … hij heeft een aantal “tricks up his sleeve”!
Tijdens het Paasweekend beginnen de contouren van de nieuwe Heritage Service duidelijk te worden: twee of drie oude trams doen dienst, waarvan in de loop van de dag één of meerdere worden gewisseld. Daarnaast zijn de prijzen voor tickets van de Heritage diensten aantrekkelijker EN rijdt een aantal diensten door naar Fleetwood.
Op deze manier komt er een groter aantal trams onder de aandacht van het publiek en de kat-uit-de-boom-kijkende hobbyisten.

Bryan’s volgende stap is meesterlijk: het themaweekend.
De twee Bank Holiday-weekenden in mei worden bestempeld tot “Baloonatic”-weekend: er zullen zo veel mogelijk Balloons worden ingezet. Naast de Heritage Balloons 706 en 717, betekent dit de inzet van de verbrede “B-fleet” Balloons en de voor de sneeuwdienst gereserveerde 701 en 723.
De Heritage diensten stoppen alleen bij de daarvoor bestemde haltes, maar de brede worden ingezet als extra’s en stoppen dus aan iedere halte en zijn ook voor het normale publiek toegankelijk… tegen de normale prijs.
Foto 01: De in Flexity-kleuren gestoken 711 keert aan North Pier en staat hier naast een heel toepasselijk bord. 4 mei 2013.
Foto 02: De 724 wordt aan Cabin ingehaald door Flexity 014. 6 mei 2013.
Foto 03: Boat 604, weer onder zijn oude nummer 230, maakt kop aan North Pier. 5 mei 2013.


Natuurlijk worden niet alleen maar Balloons ingezet. Bij mooi weer verschijnen de Boats en er wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt de 631 te tonen. Deze Brush ondergaat een restauratieproces en zal in een aantal fases terug worden gebracht naar de toestand vóór de modernisering in de jaren ’90. Op de dag van de presentatie is de verf nog niet eens droog!
Foto 04: De 701 gezien vanuit de 719. De crew is op weg naar de remise, om na de maaltijd met een andere tram weer naar buiten te komen. South Shore, 6 mei 2013.
Foto 05: Aan Pleasure Beach staan de 709 en 631 naast elkaar. De 631 heeft is weer crème / groen geschilderd en heeft weer zijn oude bumpers terug. Het oorspronkelijke ‘hekwerk’ voor de baanschuiver moet nog worden geplaats. 6 mei 2013.
Foto 06: CBNW promoot z’n tweede buslijn onder de naam ‘Catch 22’. De 163 draait vanaf Bonny Street de Promenade op. 6 mei 2013.


De eerste May Day Bank Holiday is zo geslaagd, dat besloten wordt Balloons 701 en 723 toe te voegen aan de collectie historische trams. Er zijn zelfs plannen om de 701 weer de rood/witte Routemasterkleuren te geven, zoals deze tram begin jaren ‘90 droeg.

De ‘Spring’ of ‘Late May Bank Holiday’ zag een vergelijkbaar patroon. Twee verbrede Balloons, waarvan er één ‘s middags wordt omgewisseld, en twee Heritage trams, ook met een omwisseling in de middag. Om dit “Balloonatic”–weekend iets extra’s te geven, wordt besloten een “Centenary”- dag te houden. De in nagenoeg oorspronkelijke staat teruggebrachte 648 zou worden gepresenteerd, en de 642 zou voor het laatst in actie komen, en daarmee afscheid nemen. Helemaal soepel verliep dit niet. De 648 was namelijk verre van klaar en werd vervangen door Bolton 66. Bij het vertrek van Pleasure Beach brandde één motor van de 642 door, waardoor deze tram terug moest naar het depot. De Centenaries bewezen hiermee weer hun onbetrouwbaarheid.
Bryan Lindop had een oplossing. Er werd besloten de 648 te parkeren op Hopton Road, zodat hobbyisten de tram alsnog konden bekijken en fotograferen. Een briljant idee was hiermee geboren…
Foto 07: Heritage Running Day op CBNW lijn 22 met Blackpool 529. Clifton Street, 25 mei 2013.
Foto 08: De 648 is verre van klaar, en wordt als foto-object buiten de hekken van het depot gezet. Hopton Road, 25 mei 2013.
Foto 09: De 713 passeert de plek van de oude halte Tower, 26 mei 2013.


Classic Bus North West besloot een Heritage dag op hun nieuwe lijn 22 te houden. In de weken voorafgaand aan deze dag verscheen een indrukwekkende lijst van LTT bussen, die op lijn 22 ingezet zouden worden. Op de dag zelf bleek dat slechts drie historische bussen zouden worden gebruikt: Lytham 19, Blackpool 529 en London Transport RM1568. De rest was te bezichtigen bij het depot van CBNW. Hoe bedoel je… mensen in de maling nemen.
Foto 10: Terwijl RM1568 vandaag weer op lijn 12 is te zien, passeert de 642 op weg naar Fleetwood. North Pier. 26 mei 2013.
Foto 11: Ook de 723 is weer in actie te zien, en rijdt hier achter het Metropole Hotel. 26 mei 2013.
Foto 12: De 643 ziet er prachtig uit in z’n crème / groene jasje. De tram wordt gebruikt als cafetaria op het Broadwater Caravan Park. 28 mei 2013.


Terug naar de trams. Als je dan toch helemaal klaar bent met trams langs de boulevard, kun je altijd nog bus 14 nemen richting Fleetwood, en uitstappen bij het Broadwater Caravan Park. Hier staat de 643 als cafetaria, en aan de overkant bij Farmer Parrs kinderboerderij staat de 644. De 643 is vanaf de straat met groothoek nog redelijk te fotograferen, maar de 644 wordt afgeschermd door een grote heg. Toegang tot de kinderboerderij kost een flinke GBP 5,50 en dan is het ook nog verstandig om een bewolkte dag uit te kiezen.

Terwijl in Blackpool het tweede “Balloonatic” weekend plaats vind, organiseert het NTM in Crich het “Beside the Seeside Event”. Naast Blackpool Standaard 40, Toastrack 166, Pantograph 167 en Boat 236 is de Glasgowse 1068 in dienst. Het NTM heeft duidelijk te maken met dalende bezoekersaantallen en inkomsten. De toekomst lijkt niet vanzelfsprekend rooskleurig, en wellicht zal een deel van de collectie wel worden afgestoten. Ik kan eerlijk gezegd niet wachten op het moment dat misschien Dreadnought 59 weer op de Prom te zien zou zijn! Go Bryan!
Nog even een tip als je op een Bank Holiday naar Crich gaat. De busdienst begint laat, en taxi’s rekenen een speciaal tarief… GBP 24 voor een rit van Alfreton naar het NTM! Bovendien loopt de busdienst ernstige vertraging op, waardoor het niet zeker is of er nog een bus terug gaat.
Met een vertraging van drie kwartier (!) komt lijn 140 aan en meldt de chauffeur dat hij niet naar het station van Alfreton gaat. Euh…, hij komt wel in de buurt dus hij rijdt wel even om. Ga maar zitten zonder kaartje.
Cheers mate!
Foto 13: De 40 en Glasgow 1068 passeren elkaar bij Town End . 27 mei 2013.
Foto 14: Toastrack 166 richting Town End passeert onder Bowes-Lyon Bridge. 27 mei 2013.
Foto 15: Bij de ingang van het museum kruisen de 167 en 236 elkaar. 27 mei 2013.


In Juni 2013 komt ineens een bericht naar buiten, dat de wereld van Blackpoolse-tram-enthousiasten op de grondvesten doet trillen. Blackpool Transport en de Lancastrian Transport Trust hebben een overeenkomst gesloten. Zoals de trouwe lezer zich wellicht kan herinneren is de verhouding tussen BTS en de LTT enige jaren danig verziekt geweest, met als dieptepunt het vertrek van de LTT-collectie uit Rigby Road depot naar een buitenopslag bij Brinwell Estate.
Dankzij inspanningen van Bryan Lindop en het bestuur van de LTT is een speciale constructie bedacht, waarbij het grootste deel van de tramcollectie van de LTT in een trust wordt ondergebracht. Om de goede intenties duidelijk te maken worden Omo 8 en Coronation 304 meteen teruggebracht naar Rigby Road. In een later stadium volgen 624, 632, 704, 715, 279, 143 en Rocket 732.

Voortbordurend op de twee eerdere zeer geslaagde Bank Holiday weekenden, zal ook tijdens de August Bank Holiday er weer het nodige te beleven zijn. Het meest fantastische nieuws van de zomer, is het weer in dienst brengen van Boat 602, tijdens de ‘dag van de open toppers’. Centeneries 648 en 642 krijgen een tweede kans om onthuld te worden c.q. afscheid te nemen en het idee van de ‘photo opportunity’ krijgt meer vorm. Dit totaalpakket wordt gepromoot als “Extramaganza”.
Foto 16: Fase 2 van de restauratie van 631 is afgerond. Hopelijk wordt in fase 3 de oude constructie voor de panto in ere hersteld. North Pier, 24 augustus 2013.
Foto 17: Omo 8 is thuis. Blundell Street, 24 augustus 2013.
Foto 18: Centenary 648 ziet er prachtig uit in crème en groen. Het valt nauwelijks op dat de raamindeling niet is teruggebracht naar afleveringstoestand. North Pier, 24 augustus 2013.


Op zaterdag is de Promenade gereserveerd voor Centenaries 642 en 648, aangevuld met Boat 230 en Brush 631. De 631 heeft de tweede fase van z’n restauratie achter zich. De tram is gehuld in een aangepast kleurenschema en is weer voorzien van ‘dog gates’ voor de baanschuiver (vergelijk met foto 6). Aan Blundell Street staat tussen 13 en 15 uur Omo 8 opgesteld voor de fotografen.

Zondag is de dag van de ‘open toppers’. Na het verschijnen van 706, 230 en 600 vertoont eindelijk de 602 zich aan North Pier. De tram is geschilderd in crème en rood en heeft zijn oude nummer 227 teruggekregen. De koplampen doen het nog niet, maar dankzij een snel aangerukte monteur wordt aan Pleasure Beach de verlichting hersteld, en op deze manier voorkomen dat de 227/602 al na één rit naar binnen moet. Blundell Street is vandaag gereserveerd voor Coronations 304 en 660.
Alle drie de Boats komen vandaag in Fleetwood. Hoe lang is dat wel niet geleden.
Foto 19: Compleet met verlichting staat de 227 naast de 706 in de keerlus bij Pleasure Beach, 25 augustus 2013.
Foto 20: Nog steeds staat de 290 aan Pleasure Beach. De ‘Koninklijke’ beschildering is echter vervangen door graffiti kunst. 25 augustus 2013.
Foto 21: Blundell Street is vandaag Coronation Street. 25 augustus 2013.


Bank Holiday maandag staat in het teken van de ‘oude getrouwen’: 40, 147 en Bolton 66, aangevuld met Boat 230. Vanwege het prachtige weer wordt echter besloten om ’s middags de 66 om te wisselen voor Boat 227/602. Ook 147 en 40 gaan terug naar het depot, waar volgens planning de 648 en 272+T2 naar buiten zullen komen voor de middagrit naar Fleetwood.
Bij het depot blijkt als snel dat de plannen gewijzigd zijn en dat de 706 en 642 de laatste Fleetwood-rit zullen doen. Eén hobbyist heeft een poster bij zich van de oorspronkelijke Coastal Tour, waarop een crème Twinset prijkt, in de hoop deze met de 272+T2 te kunnen vastleggen. Gelukkig is het remisepersoneel in een uitstekende bui en wordt het Twinset even buiten het hek gezet. Op Blundell Street staat het andere Twinset 675+685.
Foto 22: Boat 600 nadert Thornton Gate tijdens de laatste rit naar Fleetwood van vandaag. 25 augustus 2013.
Foto 23: Het rode Twinset op Blundell Street, met op de achtergrond de Tower. 26 augustus 2013.
Foto 24: T2+272 compleet met advertentie uit de jaren ’60. Hopton Road, 26 augustus 2013.


Al met al weer een zeer geslaagd weekend.
Bryan Lindop heeft de Heritage Tram Service vorm gegeven en met de foto-mogelijkheden een format gecreëerd, dat zelfs de grootste scepticus moet aanspreken. Natuurlijk … het weer zat enorm mee, maar wat Bryan in 4 weekenden heeft weten te brengen is fantastisch. Natuurlijk brengt dit ook verwachtingen voor de toekomst. BTS zal blij zijn met haar nieuwe Heritage-dochter, maar ook volgend jaar zal er weer geld verdiend moeten worden. Bryan zal opnieuw mensen moeten lokken met opnieuw op de baan gebrachte trams (zoals ex-LTT 632 en 715), gerestaureerde trams (hopelijk Standaard 143 en Railcoach 279) en interessante fotomogelijkheden.
Want ja, die 16 lagevloertrams alleen zullen weinig extra mensen naar Blackpool lokken.

Nog even voor de busliefhebbers. De Metro coastlines lijnkleuren, die vanaf 2001de Blackpoolse bussen sierden zijn bijna verdwenen. Slechts de 303 is nog te bewonderen in de vroegere kleuren van buslijn 14. Ook hebben enkele bussen (317-319 en enkele Solo’s) nog de zwart-gele “pool-livery”, maar het overgrote deel van het wagenpark heeft nu de “Swoosh”-beschildering.
Met de instroom van de laatste ex-Isle of Man dubbeldekkers is er eveneens bijna een einde gekomen aan de inzet van het type Olympian. De Volvo Olympians 374-379 laten zich nog wel op schoolritten zien, maar de inzet in de normale dienst wordt steeds minder. Eén lichtpuntje: voormalige BTS Leyland Olympian 401 is ingelijfd door Classic Bus North West, en is regelmatig te zien op lijn 12.
Foto 25: In “swoosh”-beschildering nadert de 377 het centrum van Blackpool op lijn 20. Dankzij veel defecten tijdens een lang vakantie weekend kun je nog Olympians in de lijndienst zien. Talbot Road, 24 augustus 2013.
Foto 26: Ex-BTS 401 op CBNW lijn 12. North Pier, 24 augustus 2013.
Foto 27: Voormalige Hong Kongse dubbeldekker eveneens op lijn 12, 26-8-2013.